top of page

Bekken scheefstand

Bekkenscheefstand

In de literatuur wordt verschil gemaakt tussen een bekken scheefstand en een bekkenverwringing. Bij een bekkenscheefstand staat het bekken (horizontaal gezien) aan een kant lager dan de andere kant. Bij een bekkenverwringing staat de ene bekkenhelft ten opzichte van de andere bekkenhelft naar achter gedraaid.

Scheefstand van het bekken wordt met regelmaat gezien in de podotherapeutische praktijk. Bekkenscheefstand kan leiden tot verschillende klachten, zoals lage rugpijn, pijn in het bekken of in het been. Het lichaam probeert de scheefstand namelijk te compenseren door bijvoorbeeld de rug of de knie te draaien of de door de ene knie te buigen. Een bekkenscheefstand hoeft niet per definitie voor problemen te vormen. Is dat wel het geval, dan is het raadzaam om de podotherapeut te raadplegen.

​

​Oorzaak.

​Enkele oorzaken voor een bekkenscheefstand zijn: 

na een bevalling, een val of spierzwakte, na een ongeluk, wervelblokkades, een aangeboren beenlengteverschil, langdurige stress met een gespannen houding en een verkeerde zithouding en/of slaaphouding, afwijkende voetstand, heupafwijkingen en bekkeninstabiliteit.

​

Symptomen.

  • De symptomen van een bekkenscheefstand zijn erg verschillend. Het is namelijk afhankelijk van waar het lichaam de compensatie haalt: dit kan van de benen zijn maar ook vanuit de rug. Wordt de compensatie gehaald uit de wervelkolom dan ervaart men bijvoorbeeld nekpijn, hoofdpijn, schouderpijn, rugpijn of pijn in de heupen met uitstraling naar de benen. Compensatie uit de benen geeft vaak klachten aan de knieën en andere delen van de benen. Mensen met deze klacht ervaren soms dat ze scheef staan of dat zij dat van anderen horen.

​

​​Behandeling.

  • Ondersteunen of corrigeren van de voet- en/of
    bekkenstand met podotherapeutische steunzolen.

  • Schoenadvies.

Wilt u een afspraak maken?

Online agenda
bottom of page