top of page

Fascittis plantaris

Wat is fasciitis platnaris?

Pijn aan je hiel of onderkant voet kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn hielspoor (spina calcanei) en peesplaatontsteking (fasciitis plantaris). Deze namen worden veel door elkaar gebruikt doordat de klachten vergelijkbaar zijn. Maar wat is fasciitis plantaris nu eigenlijk? Aan de onderzijde van de voet is een peesplaat (fascia plantaris). Deze loopt van de hak tot aan de tenen. Deze structuur is erg sterk en wordt op rek gebracht tijdens het lopen. Wanneer peesblad gaat ontsteken, heet het fasciitis plantaris. Meestal ontstaan de klachten tijdens het lopen of langdurig staan. 

Wat is de oorzaak?

​Faccittis plantaris kan ontstaan bij verschillende voettypes (platvoeten en holvoeten). Wanneer je een platvoet hebt is de pees al meer op lengte ten opzichte het normale voettype. Hierdoor ontstaat er tijdens stand al een verhoogde trekkracht op de peesplaat. Wanneer de voet tijdens het lopen nog meer doorzakt neemt deze trekkracht nog meer toe. Bij een hol voettype zal de klacht eerder ontstaan door een verminderde schokdemping van het enkelgewricht. Hierdoor moet de peesplaat bijna de volledige schok opvangen tijdens het lopen. Mensen die dagelijks langdurig staan of lopen hebben meer risico. Echter met een zittend beroep kan je deze klachten ook krijgen. Tijdens het zitten is de achterste keten in een verkorte positie (lage rug, bil, hamstring en kuitspieren). Hierdoor zijn er vergrote trekkrachten in de achterste keten, wat ook voor extra trekkrachten op de peesplaat zorgt

plantarfascia.jpg
Peesplaat.jpg

Symptomen.

Klachten treden vooral op na rust; de zogenoemde opstartklachten. De voet voelt dan stijf aan en er is een scherpe, stekende pijn onder de voet aanwezig, midden onder de hiel of vaak aan de binnenkant bij de holte van de voet. De stekende pijn gaat bij het lopen over in een doffe pijn. Soms straalt de pijn uit naar de binnenkant of buitenkant van de voet. In sommige gevallen voelt de pijnlijke plek warm aan.

Behandeling.

Rust.

Fasciitis plantaris ontstaat met name door overbelasting. Het is dan ook belangrijk dat je hiermee rekening houdt. Pas je belasting aan waar het kan en houd voldoende rust.

Het is mogelijk dat de klachten afnemen als er goed rekening gehouden wordt met de belastbaarheid. Dit is afhankelijk van de oorzaak en de aard van de fasciitis. Komt u hier zelf niet uit of wordt de pijn niet minder? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut.

Schoenen.

Ook de schoenen waarop je loopt spelen een grote rol. Zorg voor goede, stevige schoenen met een stevige loopzool. 

Bekijk de eisen van een 'goede' schoen.

Oefeningen.

Rek, massage en kracht oefeningen kunnen bijdragen aan het verminderen van de stekende pijn onder uw voet. 

Bekijk de oefeningen.

Onderzoek podotherapeut.

De podotherapeut onderzoekt onder andere uw voeten en uw looppatroon. Hierbij wordt ook een drukmeting gedaan, om in kaart te brengen hoe druk onder uw voeten wordt verdeeld.

Meer weten over het onderzoek?

Steunzolen.

Als blijkt dat de pijn veroorzaakt wordt door een afwijkende stand van uw voeten of een afwijking in uw looppatroon, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en zorgen voor een optimale drukverdeling. Hiermee krijgt de overbelaste pees onder uw voet meer rust en kan de pijn afnemen.

Meer informatie over steunzolen.

Wilt u een afspraak maken?

Online agenda
bottom of page