top of page

Hielspoor.

Klachten treden vooral op na rust; de zogenoemde opstartklachten. De voet voelt dan stijf aan en er is een scherpe, stekende pijn onder de voet aanwezig, midden onder de hiel.

Hielspoor

Morbus Sever.

Bij Morbus Sever is er pijn te voelen aan de achterzijde van het hielbeen, tijdens en na het sporten of wandelen. De pijn is stekend of zeurend en trekt vaak weg bij rust. Morbus Sever komt alleen voor bij kinderen die in de groeifase zitten.

hiel spoor lopen.webp

Tarsale tunnel syndroom.

Pijn aan de buitenzijde van de enkel, ter hoogte van het voelbare botdeel (knobbel). Er kan een brandende of stekende pijn ontstaan. 

Pijn aan de binnenkant van de enkel

Insertietendinopathie m.tibalis anterior.

Pijn aan de binnen en/of bovenkant van de voet. Gaat vaak gepaard met een klapvoet.

Pijn aan de bovenkant voet

Fascittis plantaris.

Klachten treden vooral op na rust; de zogenoemde opstartklachten. De voet voelt dan stijf aan en er is een scherpe, stekende pijn onder de voet aanwezig, midden onder de hiel of vaak aan de binnenkant bij de holte van de voet.

Pijn aan de onderkant van de voet_edited.jpg

Sinus tarsi syndroom.

Pijn aan de buitenzijde van de enkel, ter hoogte van het voelbare botdeel (knobbel). Er kan een brandende of stekende pijn ontstaan. 

Pijn aan de buitenkant van de enkel

Insertietendinopathie m.tibalis posterior.

Bij het ondersteunen van de voetboog komt er een hoge trekkracht te staan op de aanhechting (insertie) van deze spier. Pijnklachten aan deze spier ontstaan daardoor voornamelijk bij de aanhechting (insertie). Stekende/zeurende pijn achter de knobbel van de enkel aan de binnenzijde.

Pijn aan de binnenkant van de enkel

Insertietendinopathie m.peroneus brevis/longus.

Stekende/zeurende pijn aan de buitenkant van de voet. Vaak net achter het botje van de kleine teen

Pijn aan de buitenkant voet

Hallux valgus.

De pijn treedt met name op tijdens het lopen, bij het afzetten. Ook kan de pijn opspelen in de avond, na een actieve dag. De grote teen is vaak minder goed of niet meer te bewegen (hallux limitus of rigidus).

Hallux valgus_

Mortonse neurologie.

Bij deze klacht is een zenuw in de voorvoet beklemd geraakt tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Dit zorgt voor irritatie van de zenuw, waardoor pijnklachten ontstaan (branderige en/of doffe/slapende  tenen/voorvoet). 

Mortonse neurologie

Capsulitis.

Capsulitis is een gewrichtsontsteking in de voorvoet die ontstaat door overbelasting. je voelt pijn aan de bal van de voet. Hoe meer u uw voet belast, hoe erger de klachten zullen zijn. 

Pijn aan de bal van de voet

Verminderde mobiliteit grote teen.

Een hallux limitus betekent letterlijk een beperkte bewegingsmogelijkheid van het grote teengewricht. Een hallux rigidus wil zeggen een volledig verstijfd grote teengewricht. Hierbij is dus geen beweging meer mogelijkheid.

Hallux limitus

Hamertenen & klauwtenen.

Een hamer-- of klauwstand van de tenen (digiti) ontstaat ten eerste doordat de pezen en gewrichtsbanden van de tenen te strak gespannen staan, waardoor de teen dus ‘krom’ getrokken wordt. Dit probleem zie je vaak bij mensen met een holle voet.

Hallux limitus

Achillespees tendinopathie.

De klachten spelen in de beginfase met name op na het sporten. Later kunnen de klachten tijdens het het sporten of in rust aanwezig zijn. Pijn bij het op de tenen staan in combinatie met een verdikking van de pees.

pijn aan de achillespees.jpg

MTTS / Shin splints.

Stekende en zeurende pijn aan de binnenkant van het scheenbeen. De ergste pijn zit in het onderste gedeelte van het scheenbeen.

MTTS _ Shin splints

Overbelasting van de kuitspier (m.gastrocnemius).

Overbelasting van de kuitspier wordt in medische termen Surmenage van de musculus gastrocnemius genoemd. De musculus gastrocnemius is een tweekoppige kuitspier die zich bevindt aan de achterzijde van het onderbeen.

Pijn aan de kuiten

Hamstring letsel.

Een zeurende pijn bij de bilregio en de achterzijde van het bovenbeen. De pijn kan verder uitstralen naar de knie. Deze pijn wordt gevoeld tijdens het belasten van de spier (tijdens of na het hardlopen).

Hamstring pijn

Lies klachten.

Bij liesklachten voelt u een pijn aan de onderrand van het schaambeen en in de aanhechting van de spieren die het been naar binnen bewegen. De pijn in de lies kan uitstralen naar het bovenbeen of naar de buikspieren.

Lies pijn

Jumper's knee.

Zeurende pijn onder de knieschijf tijdens of net na het sporten. Deze klacht komt veel voor bij sporten waarin veel gesprongen wordt zoals volleybal en basketbal. Ook komt de klacht veel voor bij hardlopers en wielrenners.

Jumper's knee.jpg

Patella femoraal pijnsyndroom.

De klachten die worden ervaren zijn voornamelijk pijn, stijfheid en een krakend geluid en dan vooral in en rondom de knieschijf.

Pijn aan de knie

Insertietendinopathie Pes Anserinus.

Stekende/zeurende pijn onder de knie aan de binnenkant. Met name langeafstandslopers, zwemmers en bij patiënten met knie-artrose komen deze klachten voor.

Pes anserinus

Artrose knie

De knie kan zwak en instabiel aanvoelen, waardoor het gevoel kan optreden ‘door de knie te zakken’.

Artrose knie.jpg

Meniscus letsel

De knie kan niet meer zonder pijn gestrekt worden. Als het been op slot zit, is het mogelijk licht aan het been te trekken, waarna beweging wel kan worden uitgevoerd.

Meniscus letsel.jpg

Runner's knee.

De pijn bevindt zich aan de buitenkant van de knie en speelt al op na enkele minuten hardlopen.

Pijn aan de knie

Morbus osgood schlatter.

Pijnklachten aan de onderkant van de knie (bij kinderen).

Pijn aan de knie

Overbelasting binnenste knieband.

Pijnklachten aan de onderkant van de knie (bij kinderen).

Kniebanden.jpg

Overbelasting buitenste knieband.

Pijnklachten aan de onderkant van de knie (bij kinderen).

Kniebanden.jpg

Slijmbeursontsteking heup.

Constante drukkende of zeurende pijn aan de buitenkant van de heup.

Deze pijn kan lokaal of diffuus voorkomen en soms is er een lokale zwelling zichtbaar of voelbaar in combinatie met roodheid en een verhoogde temperatuur.

Pijn aan de heup

Artrose heup.

Na een langere periode van rust, bijvoorbeeld bij het opstaan uit bed in de ochtend of na lang in een stoel te hebben gezeten, voelt de heup stijf aan.

heup artrose.jpg

Beenlengteverschil.

Als gevolg van een beenlengteverschil kunnen er verschillende klachten in de voet, knie, heup of rug ontstaan. De meeste klachten komen voor aan één zijde van de rug of aan de buitenzijde van het heupgewricht.

Beenlengte verschil

Bekkenscheefstand.

De symptomen van een bekkenscheefstand zijn erg verschillend. Het is namelijk afhankelijk van waar het lichaam de compensatie haalt: dit kan van de benen zijn maar ook vanuit de rug.

Bekkenscheefstand

Lage rugpijn / Spit.

Schietende en/of stekende pijn in de onderrug met soms uitstraling naar de billen en het bovenbeen.

Onderrug pijn

Hernia.

Omdat een hernia op een zenuw kan drukken kan de pijn uitstralen richting de billen en naar één of beide benen. De pijn richting de onderbenen uit zich vaak in krampen of tintelingen.

hernia-rug.jpg

Ischias.

Tintelingen, prikkelingen, een doof gevoel of zelfs uitvalsverschijnselen in één of beide benen of voeten ontstaan. Het heffen en strekken van dit been is pijnlijk. De pijn kan tot in de voeten of tenen waarneembaar zijn.

ischias_edited.jpg

Artrose van de rug.

Bij ernstige slijtage kunnen de botcontouren beschadigen doordat de ruggenwervels over elkaar gaan schuren. Dit veroorzaakt klachten zoals stijfheid, opstartklachten en een zeurende en stekende pijn.

Artrose-tussenwervelschijven_edited.jpg
bottom of page