top of page

De meniscus is de schokdemper in de knie. Het is een schijfje van stevig kraakbeen. De meniscus zit tussen uw boven- en uw onderbeen in. Elke knie heeft een binnenmeniscus en een buitenmeniscus. Deze menisci zorgen er ook voor dat de knieën soepel kunnen buigen en strekken. Als een van deze schijfjes beschadigd raakt, dan kan je daar behoorlijk last van hebben. Dit noemen wij meniscusletsel.

​Oorzaak.

Een scheurtje in de meniscus kan bijvoorbeeld ontstaan door een verdraaiing in de knie. Bij het naar binnen verdraaien van de knie scheurt de buitenste (laterale) meniscus en bij het naar buiten verdraaien scheurt de binnenste (mediale) meniscus. Meniscusklachten komen vaak voor bij sporten waarbij de knie veel belast wordt, zoals voetbal, volleybal en skiën. Bij het ouder worden slijten de menisci langzaam en worden ze minder elastisch. Er kan dan een scheur in de meniscus ontstaan zonder dat er een verdraaiing heeft plaatsgevonden. Het op slot schieten van de knie ontstaat doordat het los zittende deel van de meniscus zich in het gewricht verplaatst. Hierbij blokkeert dit deeltje de beweging in de knie. .

Symptomen.

  • Bij een scheur of irritatie aan de binnenste meniscus is er pijn aanwezig aan de binnenzijde van de knie.

  • Bij een scheur of irritatie aan de buitenste meniscus is er pijn aanwezig aan de buitenzijde van de knie.

  • Een scheur in de meniscus wordt gekenmerkt door een ‘klik’ in de knie wanneer deze bewogen wordt en de knie lijkt ‘op slot te springen’.

  • De knie kan dan niet meer zonder pijn gestrekt worden. Als het been op slot zit, is het mogelijk licht aan het been te trekken, waarna beweging wel kan worden uitgevoerd.

  •  Het buigen van de knie is pijnlijk, bijvoorbeeld bij het traplopen en fietsen. Soms is ook het overstrekken van de knie pijnlijk. Klachten treden vaak op wanneer het verdraaien van de knie al enige tijd geleden is.

  • De knie kan instabiel aanvoelen.

​​Behandeling.

Meniscusletsel kan worden aangetoond op een MRI scan. Afhankelijk van de ernst van de klacht, wordt een beleid gemaakt voor de behandeling. Soms is een chirurgische ingreep in het ziekenhuis nodig. Als de klachten vooral te maken hebben met instabiliteit van de knie, kan de podotherapeut onderzoeken hoe de stabiliteit van de voet richting de knie vergroot kan worden.

  • Ondersteunen of corrigeren van de voetstand met podotherapeutische steunzolen.

  • Schoenadvies.

  • Aanvullende oefeningen voor de knie + evt. fysiotherapie.

Meniscus letsel.

Meniscus letsel.jpg

Wilt u een afspraak maken?

Online agenda
bottom of page