top of page
hiel spoor lopen.webp

Morbus sever.

Hakklachten kinderen van 8 tot 13 jaar.

Wat is morbus sever?

Morbus Sever is een aandoening waarbij de groeischijf achter op het hielbeen geïrriteerd raakt. Deze klacht komt het meeste voor bij kinderen tussen de 8 - 13 jaar. Tijdens deze leeftijd moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. De buitenste laag van de hak raakt bij belasting geïrriteerd. De klachten worden vaak verward met achillespeesklachten. Je ziet deze klacht vaker bij jongens dan bij meisjes.  

Wat is de oorzaak?

​Tijdens de groei is de groeischijf achter op het hielbeen van de voet kwetsbaar. Wanneer de voet veel belast wordt door veel te sporten, spelen of lopen kan deze groeischijf overbelast raken. Dit gebeurd vaker bij een afwijkende voetstand, zoals het naar binnen kantelen van de voeten. In sommige gevallen kan de pijnklacht ontstaan na een ongeluk. Röntgenfoto’s kunnen de aandoening dan aantonen.

Morbus sever
Hielspoor

Symptomen.

Bij Morbus Sever is er pijn te voelen aan de achterzijde van het hielbeen, tijdens en na het sporten of wandelen. De pijn is stekend of zeurend en trekt vaak weg bij rust. Morbus Sever komt alleen voor bij kinderen die in de groeifase zitten.

Behandeling.

Rust.

Morbus sever ontstaat met name door overbelasting. Het is dan ook belangrijk dat je hiermee rekening houdt. Pas je belasting aan waar het kan en houd voldoende rust.

Het is mogelijk dat de klachten afnemen als er goed rekening gehouden wordt met de belastbaarheid. Komt je hier zelf niet uit of wordt de pijn niet minder? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut.

Schoenen.

Ook de schoenen waarop je loopt spelen een grote rol. Zorg voor goede, stevige schoenen met een stevige loopzool. 

Bekijk alle eisen van een goede schoen.

Oefeningen.

Rek, massage en kracht oefeningen kunnen bijdragen aan het verminderen van de stekende pijn onder uw voet.

 

Bekijk de oefeningen. 

Onderzoek podotherapeut.

De podotherapeut onderzoekt onder andere uw voeten en uw looppatroon. Hierbij wordt ook een drukmeting gedaan, om in kaart te brengen hoe druk onder uw voeten wordt verdeeld.

Meer weten over het onderzoek?

Steunzolen.

Als blijkt dat de pijn veroorzaakt wordt door een afwijkende stand van uw voeten of een afwijking in uw looppatroon, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en zorgen voor een optimale drukverdeling. Hiermee krijgt de overbelaste pees meer rust en kan de pijn afnemen.

Meer weten over steunzolen?

Wilt u een afspraak maken?

Online agenda
bottom of page