top of page

Mediaal tibiaal stress syndroom.

MTTS _ Shin splints

Het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) is de nieuwe medische benaming voor shin splints. Hierbij gaat het om de spier die achter het scheenbeen en het kuitbeen bevindt. Het is een overbelastingblessure van het onderbeen. Deze klacht komt met name voor bij hardlopers en bij sporten waarin veel gesprongen wordt zoals bij volleybal, basketbal en turnen. 
Een aantal spieren werken samen om er voor te zorgen dat er stabiliteit in het onderbeen is : de diepe kuitspier (m. soleus), de scheenbeenspier (m. tibialis posterior) en de lange teenbuigspier (m. flexor digitorum longus).​ Deze drie spieren hechten allemaal vast aan de binnenzijde van het scheenbeen. Bij overbelasting van deze spieren wordt er teveel getrokken aan het beenvlies. Dit kan zorgen voor irritatie en ontsteking van het beenvlies. Verder krijgt het onderbeen veel te verduren tijdens rennen en springen. Die krachten die op het onderbeen werken kan een stressreactie teweeg brengen van het bot.

​​

Oorzaak.

MTSS komt vaak voor bij sporters.  Er zijn diverse oorzaken te noemen die kunnen zorgen voor deze blessure. Verkeerde voetstand, eenzijdige training, intensivering van het hardlopen, heuvels oplopen of hardlopen op een harde ondergrond zijn enkele oorzaken van Shin splints. Dit zijn allemaal factoren die kunnen zorgen voor overbelasting aan uw scheenbeen. Zorg voor voldoende tijd voor herstel na het sporten, zodat overbelasting voorkomen kan worden. De klachten die ontstaan genezen vaak langzaam en kunnen snel terug komen indien geen adequate maatregelen getroffen worden.​

Symptomen.

  • Stekende en zeurende pijn aan de binnenkant van het scheenbeen. De ergste pijn zit in het onderste gedeelte van het scheenbeen.

  • Pijn tijdens hardlopen, joggen, wandelen en/of springen.

​​

Behandeling.

  • Ondersteunen of corrigeren van de voetstand met steunzolen.

  • Krachtsoefeningen en rekoefeningen​.

Wilt u een afspraak maken?

Online agenda
bottom of page