top of page

Insertietendinopathie (overbelasting) van de Tibialis anterior is een blessure van de voorste scheenbeenspier. Deze spier hecht aan op verschillende botjes in de voet via de tibialis anterior pees. Wanneer de tibialis anterior samentrekt, beweegt de voet/enkel naar boven. Deze beweging noemen we dorsaalflexie. Wanneer deze pees is aangedaan kan er een klapvoet ontstaan. Ook zorgt de spier voor enkel- en voetstabiliteit bij bewegingen, zoals lopen en rennen.

​​

Oorzaak.

​Deze blessure ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de spier veel belasten in combinatie met een verkeerde voetstand (doorzakken). Dit komt typisch voor bij overmatig lopen, rennen (voornamelijk berg op of op oneffen ondergrond) of bij bepaalde sportactiviteiten. Vaak zien we dat de klachten ontstaan nadat men zijn/haar enkel heeft verzwikt en langdurig met klachten heeft gelopen. De stabiliteit rondom het enkelgewricht is niet voldoende met als gevolg dat de voorste scheenbeenspier extra hard moet werken om de enkel stabiel te houden. Deze overbelasting kan vervolgens leiden tot tibialis anterior tendinopathie. De klachten kunnen echter ook ontstaan door directe druk op de pees. Deze druk kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een te strak gestrikte schoen.

Symptomen.

  • Zeurend en/of stekend gevoel tijdens en na het sporten bij het scheenbeen en/of binnenkant van de bovenzijde van de voet (en/of traplopen).

  • Klapvoet.

Behandeling.

  • Corrigeren van de voetstand met podotherapeutische steunzolen.

  • Oefeningen voor enkel stabiliteit.

  • Schoenadvies.

Insertietendinopathie van de tibialis anterior.

Pijn aan de binnenkant van de enkel

Wilt u een afspraak maken?

Online agenda
bottom of page