top of page

Overbelasting van de m.gastocnemius.

Pijn aan de kuiten

Overbelasting van de kuitspier wordt in medische termen Surmenage van de musculus gastrocnemius genoemd. De musculus gastrocnemius is een tweekoppige kuitspier die zich bevindt aan de achterzijde van het onderbeen. Deze spier start in de knieholte en hecht zich vast aan het hielbeen via de achillespees. De functie van deze spier is het buigen van de knie en het strekken en het optrekken van de binnenrand van de voet.

Deze kuitspier kan ook overbelast raken. We spreken dan van surmenage. Tevens kan er bij verergering van de klacht een scheuring (ruptuur) van deze spier ontstaan. Dit wordt ook wel een zweepslag van de kuit genoemd. Het kan een gedeeltelijke of een volledige scheuring zijn en ontstaat bij een aanzet voor een spring of sprong. De behandeling bestaat uit het nemen van rust, het op gang houden van de bloedcirculatie in het been en het opbouwen van mobiliteit, stabiliteit en spierkracht.

​​

Oorzaak.

Doordat er teveel gevraagd wordt van de kuitspier heeft hij niet meer voldoende tijd om te herstellen. Dit zorgt voor een overbelasting van de spier.  

  • Verkeerde voetstand.

  • Hol voet type.

Symptomen.

  • Stekende pijn tijdens hardlopen, joggen, wandelen en/of springen.

  • De spier kan wat warmer aanvoelen of eventueel gezwollen.

​​

Behandeling.

  • Ondersteunen of corrigeren van de voetstand met steunzolen.

  •  Krachtsoefeningen en rekoefeningen​.

Behandeling ruptuur.

De behandeling bestaat uit het nemen van rust, het op gang houden van de bloedcirculatie in het been en het opbouwen van mobiliteit, stabiliteit en spierkracht.

Wilt u een afspraak maken?

Online agenda
bottom of page