top of page

Platvoet / Pes planus

Platvoet

Een platvoet (pes planus) is een voet waarbij er geen holte aanwezig is in de voetboog. De voet staat als het ware ‘plat op de grond’. Een platvoet is een veelvoorkomende afwijking die vaak pijn en vermoeidheid in de voet en benen veroorzaakt. Een platvoet kan zorgen voor klachten aan de knieën, heupen of rug.

​Oorzaak.

Bij een zogenoemde soepele platvoet kan er sprake zijn van soepele banden, spieren en pezen. Deze kunnen de voetboog niet in stand houden, door belasting van lichaamsgewicht. Een stijve platvoet is in tegenstelling tot een soepele platvoet vaak het gevolg van een aangeboren afwijking. De platte voetboog wordt in dat geval veroorzaakt doordat gewrichten in de voet een afwijkende stand aannemen en daarbij eventueel vergroeien, of doordat botten in de voet vergroeid zijn.

Kinderen hebben bij de geboorte platvoeten. Dit is normaal. De platte voeten verhogen de stabiliteit bij het maken van de eerste stapjes. Rond het zesde levensjaar trekt de voetboog langzaam recht. In een normale situatie is de voetboog volledig ontwikkeld na twaalf jaar en rust de voetboog daarna niet meer op de grond. Het is mogelijk dat de voetstand niet verandert en dat de platvoet dus blijvend is

Symptomen.

  • Een normale voetboog heeft een hoogte van ongeveer 1,3 centimeter aan de binnenzijde van de voet, wanneer de voet op de grond staat. Bij platvoeten (pes planus) is deze voetboog zodanig laag, dat de voetboog gedeeltelijk of geheel op de grond rust.

  • Pijn en vermoeidheidsklachten van voeten, benen, knieën, heup en/of rug.

​​Behandeling.

  • Ondersteunen of corrigeren van de voetstand met podotherapeutische steunzolen.

  • Schoenadvies.

Maak een afspraak.

Neem contact op via: 0642850194 of dennis@podomotion.com

Of maak direct een afspraak in de online agenda.

bottom of page