top of page
Ontwerpen van de steunzool_edited.jpg

Podotherapeutische steunzolen.

Steunzolen zijn uitneembare zolen die u in uw schoenen plaatst. Ze vervangen het voetbed dat standaard in de schoenen zit. Steunzolen kunnen grote invloed hebben op het verminderen van pijnklachten in uw voeten, knieën, benen, heupen en rug.

Wat doen steunzolen?

Steunzolen kunnen bij verschillende klachten worden toegepast. Zo kunnen ze zorgen voor een:

  • Betere drukverdeling van de voeten.

  • Betere lichaamshouding.

  • Ondersteuning van de voetboog om vermoeide en pijnlijke voeten te ontlasten.

  • Corrigeren van de bekkenstand of een beenlengteverschil.

  • Absorberen van schokken.

 

Soms is het nodig dat specifieke spieren of pezen worden ontlast of dat drukpunten worden vermeden. In dat geval kan de podotherapeut op een specifieke plaats in de steunzool een verhoging of verlaging/uitsparing aanbrengen, waardoor uw voeten op een andere manier worden belast.

Steunzolen voor verschillende omstandigheden.

Steunzolen kunnen van veel verschillende materialen worden gemaakt. Zo kan de podotherapeut kiezen voor een samenstelling van harde en zachte materialen. De samenstelling van uw steunzolen is afhankelijk van de situatie waarin u ze gebruikt. Daarom wordt er onderscheid in verschillende type steunzolen gemaakt:

  • Dagelijks.

  • Sport.

  • Gecertificeerde steunzolen (werkschoenen).

Wat is het verschil tussen sport en dagelijkse steunzolen?

Veel sporters krijgen wel eens te maken met blessures aan de voeten of benen. Daarom is goede ondersteuning tijdens het sporten erg belangrijk. Sportsteunzolen kunnen u helpen om uw gewrichten, spieren, pezen en zenuwen tijdens het sporten op de juiste manier te belasten. Hierdoor wordt de kans op blessures kleiner. Ook kunnen sport inlegzolen bijdragen aan herstel van blessures.

Steunzolen voor sporters zijn anders dan normale steunzolen. De voeten worden tijdens het sporten namelijk op een andere manier belast dan tijdens dagelijkse activiteiten zoals lopen. 

Het verschil tussen sport steunzolen en normale steunzolen zit hem in het materiaal van de zolen, het gewicht en de manier van aanmeten. Hierdoor zijn sport inlegzolen uitermate geschikt om mee te sporten en normale steunzolen minder. Tijdens het aanmeten van een sportzolen wordt er rekening gehouden met een hoop verschillende factoren zoals de sport, de schoenen, de betreffende klacht en de persoon zelf. Hierdoor zullen zolen voor het hardlopen anders zijn dan zolen om mee te voetballen of handballen.

Waarom een gecertificeerde steunzool?

Wanneer een werknemer in zijn/haar vrije tijd steunzolen draagt, dragen ze deze meestal ook in de veiligheidsschoenen. Maar wat veel werknemers en werkgevers nog niet weten is dat steunzolen in veiligheidsschoenen aan strenge wet- en regelgeving moeten voldoen.

De combinatie schoen en steunzool moet gecertificeerd zijn.

Dagelijkse of sport steunzolen voldoen niet aan de productveiligheid van veiligheidsschoenen. Wanneer de standaard inlegzool uit de schoen wordt gehaald en wordt vervangen door een dagelijkse steunzool, dan vervalt de certificering van de werkschoen en ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico.

Veiligheidsschoenen – en de meegeleverde zolen – zijn CE-gecertificeerd en moeten voldoen aan strenge veiligheidsnormen. Een dagelijkse of sport steunzool in de veiligheidsschoen plaatsen kan mogelijk de antistatische eigenschappen van de schoen verstoren. Verder laat een steunzool minder teenruimte over onder een stalen neus. Ook dat gaat ten koste van de beschermende werking. En daarnaast zijn steunzolen vaak niet goed voor de slijtweerstand, de vochtopname en de vochtafgifte.

Hoe worden steunzolen gemaakt?

Bij uw bezoek aan de podotherapeut wordt een uitgebreid onderzoek gedaan naar het ontstaan van uw klachten. Om steunzolen aan te meten, wordt gebruik gemaakt van een iPad 3D scan. Bij deze scan wordt een zeer nauwkeurige, digitale afdruk gemaakt van uw voeten. Deze afdruk vormt de basis voor de podotherapeut om een steunzool voor u te ontwerpen. De podotherapeut modelleert de steunzolen, zodat ze de juiste invloed hebben op het verminderen van uw klachten. Wanneer het digitale ontwerp klaar is, worden de steunzolen machinaal gefreesd en handmatig bekleed.

Wanneer worden steunzolen toegepast?

De podotherapeut kan een therapie met behulp van steunzolen in veel gevallen toepassen. Hieronder vindt u een aantal specifieke voorbeelden van klachten waarbij zooltherapie mogelijk wordt toegepast:

Hielspoor.

Hielspoor

Achillespees.

pijn aan de achillespees.jpg

Hallux valgus.

Hallux valgus_

Bekkenscheefstand.

Pijn aan de heup

Mortonse neurologie

Pijn aan de bal van de voet

Jumper's knee.

Pijn aan de knie

Wilt u een afspraak maken?

Online agenda

'Door de goede zorg en kundigheid van Dennis zijn mijn pijnklachten in een korte tijd sterk verminderd! Wat een aangepast zooltje voor pijn verlichting kan geven is echt ongelofelijk.'

Marlou Vromans

bottom of page