top of page
logo podomotion-02.png

Fascittis plantaris: peesplaantonsteking onderkant voet.

Wat is fascittis plantaris?

Pijn aan je hiel of onderkant voet kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn hielspoor (spina calcanei) en peesplaatontsteking (fasciitis plantaris). Deze namen worden veel door elkaar gebruikt doordat de klachten vergelijkbaar zijn. Maar wat is fasciitis plantaris nu eigenlijk? Aan de onderzijde van de voet is een peesplaat (fascia plantaris). Deze loopt van de hak tot aan de tenen. Deze structuur is erg sterk en wordt op rek gebracht tijdens het lopen. Wanneer peesblad gaat ontsteken, heet het fasciitis plantaris. Meestal ontstaan de klachten tijdens het lopen of langdurig staan.


Wat is de oorzaak?

Faccittis plantaris kan ontstaan bij verschillende voettypes (platvoeten en holvoeten). Wanneer je een platvoet hebt is de pees al meer op lengte ten opzichte het normale voettype. Hierdoor ontstaat er tijdens stand al een verhoogde trekkracht op de peesplaat. Wanneer de voet tijdens het lopen nog meer doorzakt neemt deze trekkracht nog meer toe. Bij een hol voettype zal de klacht eerder ontstaan door een verminderde schokdemping van het enkelgewricht. Hierdoor moet de peesplaat bijna de volledige schok opvangen tijdens het lopen. Mensen die dagelijks langdurig staan of lopen hebben meer risico. Echter met een zittend beroep kan je deze klachten ook krijgen. Tijdens het zitten is de achterste keten in een verkorte positie (lage rug, bil, hamstring en kuitspieren). Hierdoor zijn er vergrote trekkrachten in de achterste keten, wat ook voor extra trekkrachten op de peesplaat zorgt

Symptomen.

Klachten treden vooral op na rust; de zogenoemde opstartklachten. De voet voelt dan stijf aan en er is een scherpe, stekende pijn onder de voet aanwezig, midden onder de hiel of vaak aan de binnenkant bij de holte van de voet. De stekende pijn gaat bij het lopen over in een doffe pijn. Soms straalt de pijn uit naar de binnenkant of buitenkant van de voet. In sommige gevallen voelt de pijnlijke plek warm aan.


Behandeling van fascittis plantaris.

Masseer de onderkant van de voet (dit kan zittend of staand) met een tennisbal. Dit vermindert de pijn en zorgt voor een beter doorbloeding zodat de pees aan de onderkant van de voet beter kan herstellen.

Start met de binnenkant van de voet (in de lijn van de grote teen en schuif tijdens het rollen langzaam op naar de buitenkant van de voet. Herhaal deze oefeningen 2 tot 3 keer per dag 1 minuut per voet.

Extra tips:

- Doe dit in de ochtend wanneer je uit bed stapt (om startklachten tegen te gaan).

- Gebruik een koel flesje water ipv een tennisbal om de hiel/onderkant van de voet meteen te koelen.


 

Oefeningen.

Rekoefeningen kuit.

​

Wanneer er te veel spanning op de kuiten zit of wanneer deze aan de korte kant zijn is het aan te raden om de kuiten met regelmaat op te rekken (3 keer per week).

​

De achillespees is verbonden met een lange kuitspier en korte kuitspier. Het is erg belangrijk om beide kuitspieren te rekken

  1. Met gestrekte knie rekken (hiermee rek je de lange kuitspier op)

  2. Met gebogen knie (hiermee rek je de korte kuitspier op)


De lange kuitspier:


Oefening 1:

Ga voor een muur staan en zet met een been een stap naar voren. Houd het achterste been gestrekt. Zet je lichaamsgewicht op het achterste been. Beweeg je lichaam als een plank naar voren en hou de hiel aan de grond. Herhaal deze oefeningen 1 tot 2 keer per dag en houdt de positie 30 seconde per keer vast.

Rekken van de kuitspier voor hielspoor

Oefening 2.

Ga met je voeten op de onderste traptrede staan en laat je hielen over de rand hangen.

Verplaats je lichaamsgewicht iets naar voren zodat de hielen naar beneden worden geduwd. Herhaal deze oefeningen 1 tot 2 keer per dag en houdt de positie 30 seconde per keer vast.



Oefening 3: (aan te raden wanneer oefening 1 en 2 te gevoelig is).

Ga op de grond zitten en strek een been. Sla een handdoek om de voorvoet en tenen. Trek de voet naar je toe tot je spanning in de kuit voelt. Herhaal deze oefeningen 1 tot 2 keer per dag en houdt de positie 30 seconde per keer vast.


De korte kuitspier:

Oefening 1:

Ga voor een muur staan en zet met een been een stap naar voren. Buig het achterste been. Zet je lichaamsgewicht op het achterste been. Beweeg je lichaam als een plank naar voeren en hou de hiel aan de grond. Herhaal deze oefeningen 1 tot 2 keer per dag en houdt de positie 30 seconde per keer vast.

Oefening 2:


Ga met je voeten op de onderste traptrede staan en laat je hielen over de rand hangen. Buig nu beide knieën.

Verplaats je lichaamsgewicht iets naar voren zodat de hielen naar beneden worden geduwd. Herhaal deze oefeningen 1 tot 2 keer per dag en houdt de positie 30 seconde per keer vast.


Oefening 3: (aan te raden wanneer oefening 1 en 2 te gevoelig is).

Ga op de grond zitten en plaats een kussen onder het been. Sla een handdoek om de voorvoet en tenen. Herhaal deze oefeningen 1 tot 2 keer per dag houdt de positie 30 seconde per keer vast.




Commentaires


bottom of page