top of page

Heeft u last van Hielspoor?


Pijnlijke voet hielspoor

Wat is Hielspoor?

Onder de voetzool ligt een peesplaat die ondersteuning biedt aan de voet. Bij hielspoor is de aanhechting van deze peesplaat verkalkt, wat leidt tot een ontsteking onder de hiel. Dit is een hinderlijke en veelvoorkomende kwaal in onze praktijk. Velen zijn zich niet bewust van hun hielspoor en blijven er te lang mee rondlopen.

Hielspoor pijn locatie voet

Ervaart u pijn onder de voet? Maak dan een afspraak om langs te komen, zodat we een accurate diagnose kunnen stellen. Indien u hielspoor heeft, zijn wij in staat om dit probleem aan te pakken.Wat zijn kenmerken van hielspoor?

De symptomen van deze aandoening zijn duidelijk herkenbaar. Aanvankelijk ervaart men hevige pijn onder de hiel, alsof men op blote voeten op een steentje stapt. De pijn is aanwezig tijdens zowel staan als lopen en wordt ook gevoeld bij het opstaan uit bed. Vooral na een periode van rust, zoals slaap, zijn de eerste stappen het meest pijnlijk omdat de pees nog niet flexibel is. Naarmate de aandoening vordert, treden de pijnklachten vaker op gedurende de dag.


Om vast te stellen of het hielspoor betreft, kunt u een afspraak maken voor een onderzoek zodat we kunnen bepalen of uw klachten gerelateerd zijn aan hielspoor.


Hoe ontstaat hielspoor?

Hoewel de exacte oorzaak van hielspoor niet altijd aan te wijzen is, wordt het in veel gevallen geassocieerd met factoren zoals overbelasting, incorrecte looppatronen, ouderdom of gewichtstoename. Het is mogelijk dat er meerdere oorzaken tegelijkertijd spelen. De volgende lijst bevat de meest voorkomende oorzaken die we bij onze patiënten zien:


- Overbelasting door sportactiviteiten.

- Voetafwijkingen.

- Afwijkend looppatroon.

- Blokkades van gewrichten.

- Slecht schoeisel (weinig steun en/of slechte demping)

- Veroudering.

- Staande beroepen.

- Overgewicht.


Hoe behandel je Hielspoor?

Bij recent ontstane hielspoor kan zelfzorg vaak snel resultaat opleveren. Overweeg rust te nemen, rekoefeningen uit te voeren, geschikte schoenen te dragen. Als de klachten aanhouden, is het raadzaam een arts of Podotherapeut te raadplegen. Deze professional kan de voetstand evalueren en mogelijk oefeningen of steunzolen aanbevelen. Behandelingen zoals injecties, shockwavetherapie of zelfs chirurgische ingrepen worden ook soms ingezet.


Zelfhulp: Bij lichte of beginnende klachten

Als je recent last hebt gekregen van hielspoor, is er geen reden tot wanhoop. Het kan soms vanzelf overgaan, en vaak kun je zelf maatregelen treffen. Bij twijfel is het echter verstandig om je huisarts of een Podotherapeut te raadplegen.


Begin met rust te nemen en matig je sportactiviteiten. Kies voor zwemmen of fietsen in plaats van hardlopen. Loop ook niet op blote voeten op harde oppervlakken.


Beoordeel je schoenen kritisch en vervang ze indien nodig door betere, en overweeg het gebruik van goede inlegzooltjes of siliconen hielkussentjes. Overweeg ook om 's nachts een Strassburg sok of nachtspalk te dragen, aangezien veel mensen hier voordeel van ondervinden. Voer daarnaast dagelijks enkele oefeningen uit om lenigheid te bevorderen en de spieren in je voet en kuit te versterken.


Let ook op je houding en probeer, indien je overgewicht hebt, af te vallen. Voor de directe verlichting van hielpijn kun je ontstekingsremmers of pijnstillers overwegen, hoewel dit vaak slechts symptoombestrijding is. Koel je pijnlijke hiel eventueel met ijs.


Behandeling bij langdurige/ernstige klachten.

Als je na enkele weken of maanden nog steeds last hebt van pijn, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Je kunt ook direct een specialist zoals een Podotherapeut en/of fysiotherapeut inschakelen.


Een podotherapeut kan je voeten en bewegingspatroon analyseren en steuunzolen op maat maken die de hiel ontlasten en dempen. Shockwave therapie wordt bij de fysiotherapeut steeds vaker de standaardbehandeling voor hielspoor.


Heb je nog steeds geen verbetering met je hielspoor? Injecties met corticosteroïden worden regelmatig gebruikt, hoewel de resultaten variëren. Ook het gebruik van kinesiotape is een optie. In sommige gevallen wordt er geopereerd, maar vanwege de mogelijke complicaties gebeurt dit steeds minder. Massage kan ook verlichting bieden.


Hielspoor podomotion
.pdf
Download PDF • 314KB

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page