top of page

Overpronatie: 'naar binnen lopen'.

Je voeten dragen je de hele dag en brengen je overal naartoe. Reden genoeg om goed voor ze te zorgen! Veel mensen hebben last van overpronatie (door gezakte voeten). Overpronatie kan verschillende klachten geven. Niet alleen in de voeten, maar ook op andere plekken in het lichaam. je voeten zijn de basis van het lichaam en hebben veel invloed op andere gewrichten en spieren.


Wat is overpronatie?


Het is een voetafwijking waarbij de voet tijdens het lopen niet netjes gelijkmatig afwikkelt. Je gewicht komt in eerste instantie op de buitenkant van je voet en "rolt" dan vervolgens wat naar binnen. Je voeten liggen dan vrij plat op de grond. Overpronatie gaat daarom vaak samen met platvoeten. Je kunt er allerlei voetklachten van krijgen, zoals hielspoor, achillespeesontsteking, shin-splints en nog veel meer. Soms kun je er met oefeningen iets aan doen, maar vaak heb je steunzolen nodig om het "proneren" te compenseren en/of te corrigeren.


Pronatie is een medische term om te beschrijven hoe je voet beweegt en kantelt tijdens het lopen. Bij een evenwichtige beweging is de pronatie neutraal, bij onderpronatie kantelt hij naar buiten (dit wordt supinatie genoemd) en bij overpronatie juist naar binnen. Overpronatie komt veel vaker voor dan supinatie. Lichte afwijkingen hoeven niet direct een probleem op te leveren, want gezonde voeten kunnen dit vaak wel compenseren, maar soms resulteert het helaas wel in klachten.

Overpronatie komt erg veel voor. Omdat de voeten daarbij in een onnatuurlijke positie staan levert dit vaak problemen op in de voeten en onderbenen. Dit kan vervolgens allerlei andere voetklachten veroorzaken, maar ook knie, heup en onderrug klachten. Veel voorkomende klachten zijn:


Twijfel je of je last hebt van overpronatie? Controleer het aan de hand van de bovenstaande afbeelding. Vraag of iemand recht achter je kan zitten en de stand van je voeten kan beoordelen (de afbeelding in de eerste kolom). De afbeelding in de tweede kolom afbeelding kun je in een spiegel controleren en de laatste kolom is de watertest. Maak hiervoor je voeten nat en laat een afdruk achter op de vloer. Vergelijk deze met de afbeelding en ontdek of de stand van jouw voeten overeenkomt.


Naast deze zelfdiagnose kun je bij twijfel beter naar een podotherapeut gaan. Dit is de specialist op voetgebied en kan dan ook een betere en nauwkeurigere diagnose stellen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van speciale apparatuur of software om de stand en het looppatroon te onderzoeken.


Wat is de oorzaak van overpronatie?


Overpronatie kan het gevolg zijn van een aangeboren afwijkende voetstand. Zo zakken de voeten automatisch iets naar binnen bij iemand met x-benen. Maar ook een zwangerschap, overgewicht of een staand beroep kunnen de spieren in je voet verzwakken. Zeker in combinatie met schoenen die te weinig ondersteuning bieden, kan dit overpronatie veroorzaken.


Een zwakke voetboog aan de binnenkant van je voet, geeft je enkel de ruimte om tijdens het afwikkelen te ver en te lang naar binnen te zakken. Je onderbeen volgt die beweging naar binnen. Er is een kettingreactie in gang gezet die verklaart waarom je op meerdere plekken in je lichaam klachten kunt ervaren.


Symptomen van overpronatie?


Overpronatie blijft niet zonder gevolgen. Veel voorkomende klachten zijn:

  • ‘Zwakke’ enkels, met als resultaat verstuikingen;

  • Stekende pijn onder de hiel (hielspoor);

  • Eelt en/ of likdoorns;

  • Irritatie van de scheenbenen (shin splint);

  • Pijn in knieën, heupen of rug.

  • Ook platvoeten zijn een symptoom van overpronatie.

Behandeling van overpronatie.


Met zooltjes kun je vaak de stand van de voet corrigeren zodat de voet en het lichaam beter belast hebt. Dit zorgt voor meer rust waardoor het lichaam kan herstellen. De steunzolen ondersteunen voornamelijk de binnenkant van de voet, zoals in het plaatje hieronder uitgebeeld wordt:





bottom of page