top of page

Scoliose.

Scoliiose

Een scoliose is een zijwaartse vergroeiing van de wervelkolom en is in sommige gevallen erfelijk. De vergroeiing kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Het komt bij meisjes vaker voor dan bij jongens. Bij een scoliose is de wervelkolom vergroeid en kan de vorm van een S of een C hebben. Door de vergroeiing ontstaat er een kromming in de rug en kunnen klachten ontstaan doordat de spierbelasting asymmetrisch wordt uitgeoefend. Wanneer de vergroeiing zich voornamelijk in de lage rug bevindt is de kans op het krijgen van klachten groter. In sommige gevallen gaat de vergroeiing gepaard met pijnklachten, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

​Oorzaak.

Op latere leeftijd kan dit bijvoorbeeld ontstaan door een verkeerde houding of een beenlengteverschil. Wanneer dit wordt aangepakt, vaak i.c.m. houdingtherapie, kan kunnen de klachten verminderen. Dit wordt ook wel een niet-structurele scoliose genoemd. Bij een structurele scoliose is de oorzaak in 80% van de gevallen niet bekend. In de lage rug kan de vergroeiing gepaard gaan met vernauwing van de zenuwen die richting de benen lopen. Dit geeft niet alleen lokale pijn in de rug maar kan ook uitstralen richting de benen.

Symptomen.

  • Buiten een zichtbare verkromming van de rug kunnen mensen met een scoliose pijn in de rug ervaren, met name tijdens het vooroverbuigen.

  • Door een scoliose van de rug kunnen er ook andere klachten optreden zoals: beenlengteverschil, hoofdpijn, uitstralende pijn naar de benen, een gekanteld bekken, lager hangende schouder aan één kant en een vermoeid gevoel door een verminderde longfunctie.

    Scoliose hoeft niet per definitie klachten te geven, zoals bij kinderen vaak het geval is. Echter is het wel raadzaam om te behandelen om verdere klachten in te toekomst te vermijden.

​​Behandeling.

  • Ondersteunen of corrigeren van de voet- en/of rug stand met podotherapeutische steunzolen.

  • Schoenadvies.

Wilt u een afspraak maken?

Online agenda
bottom of page