top of page

Sinus tarsi syndroom.

Pijn aan de buitenkant van de enkel

Pijn aan de buitenkant van de enkel? Bij het sinus tarsi syndroom is er een irritatie van een zenuw in de holte van de buitenkant van het enkelgewricht. Deze holte wordt de sinus tarsi genoemd. In de sinus tarsi lopen bloedvaten en zenuwen. Met name de zenuwen kunnen geïrriteerd raken wanneer deze beknelt worden (dit noemen we het sinus tarsi syndroom). 

​​

Oorzaak

Het sinus tarsi syndroom komt vaak voor bij een afwijkende stand van de voet, met name bij platvoeten en voeten die naar binnen kantelen. Dit zorgt ervoor dat de zenuwen in de sinus tarsi (tunnel aan de buitenkant van de enkel) beknelt raken.  De tunnel komt in de knel tussen de botten en kapsels, waardoor de zenuwtakken geïrriteerd raken. Bij iedere stap gebeurd dit wat op den duur leidt tot irritatie van de zenuwen en blijvende klachten. Ook kan de klacht ontstaan door het zwikken van de enkel. Den hierbij aan bij sporters .

Symptomen

Pijn aan de buitenzijde van de enkel, ter hoogte van het voelbare botdeel (knobbel). Er kan een brandende of stekende pijn ontstaan met daarbij tintelende en dove gevoelens aan de buitenkant van de enkel. De pijn ontstaat tijdens staan/lopen en/of sporten. Vaak in het begin zijn het tintelingen wanneer het niet op tijd behandeld wordt kan de enkel doof aanvoelen​

Behandeling

  • Corrigeren van de voetstand met podotherapeutische steunzolen.

  • Schoenadvies.

Wilt u een afspraak maken?

Online agenda
bottom of page