top of page

Wat is Podotherapie?

'Podotherapie is afgeleid van het Griekse woord podos wat voet betekent. Letterlijk vertaald betekent podotherapie dus voettherapie.'

“Podotherapeut” is een wettelijk beschermde titel. Een podotherapeut is een paramedicus, gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten die ontstaan door een afwijkende voetstand of afwijkend looppatroon. Dit kunnen klachten zijn in voet, enkel, knie, heup en/ of rug.

Het staan en gaan bestaat uit een keten van bewegingen. Een afwijkende functie in de voet kan van invloed zijn op de stand en beweging van achtereenvolgens enkel-knie-heup-bekken-rug. Omgekeerd geldt ook dat een afwijkende stand of functie hogerop, het gedrag van de voet kan beïnvloeden (denk aan bv. beenlengteverschil).

De podotherapeut ziet in de praktijk een grote diversiteit aan patiënten, want iedereen kan klachten ontwikkelen. Soms is er een tijdelijke oplossing nodig zoals bij een blessure, begeleiding van kindervoeten of bij revalidatie. Soms kan een hulpmiddel nodig zijn voor bepaalde omstandigheden, zoals bij staand- of lopend werk of alleen tijdens sporten. In andere gevallen is een hulpmiddel meer van blijvende aard omdat de structurele stand van de voeten of het bewegingspatroon de oorzaak is van de klachten.

Hoe ziet een afspraak eruit?

Intake.

De afspraak begint met een uitgebreid gesprek om zoveel mogelijk informatie te krijgen over de klacht en de geschiedenis daarvan.

Podotherapie voeten.jpg

3Dscan van de voet.

Het maken van een 3D scan van de voet is belangrijk. Hierdoor kan een steunzool precies op de voet aansluiten en de steun op de juist plek gegeven worden. Op dit moment controleer ik indien nodig is ook de stand van de bekken of er een bekken scheefstand of beenlengte verschil aanwezig is.

Statische & dynamische drukmeting.

Het is belangrijk om te weten waar de druk onder de voet zich bevindt. Dit geeft inzicht over het lichaamszwaartepunt en over hoe het lichaam belast wordt.

Loopanalyse.

Tijdens de loopanalyse analyseer ik wat er gebeurd met de voet, enkel, knie, heup en rug. Deze informatie is cruciaal om tot een steunzool te komen die doet wat die moet doen. Vandaar dat ik dit film en vervolgens vertraagd terug kijk met de patiënt (met uitleg wat er gebeurd tijdens het lopen). 

Podotherapie

Functieonderzoek.

Hierin onderzoek ik welke structuren gevoelig/pijnlijk zijn maar ook of er bewegingsbeperkingen zijn in de gewrichten.

Schoenadvies.

Schoenen zijn de basis vandaar dat ik naar de schoenen kijk en indien nodig hier adviezen over geef. Hoe beter de schoen hoe beter de werking van de steunzool.

Behandeling.

Wanneer er afwijkingen in de voetstand of het looppatroon zijn die verband hebben met de klacht kunnen podotherapeutische steunzolen de voet en/of teen stand verbeteren. Doordat het lichaam een betere lichaamstand heeft worden spieren en gewrichten ontlast. Dit komt doordat de voeten de basis zijn en invloed op de bovengelegen gewrichten heeft (enkelknieheup en rug).

Podotherapeutische zolen.jpg
Fysiotherapie Session

Aanvullende therapie.

Sommige klachten vereisen ook wat aanvullende therapie. Denk hierbij aan losmaken, rek & kracht oefeningen, tapen of evt. een verwijzing naar specialist die wat kan toevoegen in het proces om de klachten te verminderen of te verhelpen.

Heeft u voetklachten, een blessure of wilt u advies?

bottom of page