Hoe steunzolen je lichaam ondersteunen?
Steunzolen kunnen bij verschillende klachten worden toegepast. Zo kunnen ze zorgen voor een:
​
✅Betere drukverdeling van de voeten.
✅Betere lichaamshouding.
✅Ondersteuning van de voetboog om vermoeide en pijnlijke voeten te ontlasten.
✅Corrigeren van de bekkenstand of een beenlengteverschil.
✅Absorberen van schokken.
​Soms is het nodig dat specifieke spieren of pezen worden ontlast of dat drukpunten worden vermeden. In dat geval kan de podotherapeut op een specifieke plaats in de steunzool een verhoging of verlaging/uitsparing aanbrengen, waardoor uw voeten op een andere manier worden belast.
Verschillende type steunzolen.
Steunzolen kunnen van veel verschillende materialen worden gemaakt. Zo kan de podotherapeut kiezen voor een samenstelling van harde en zachte materialen. De samenstelling van uw steunzolen is afhankelijk van de situatie waarin u ze gebruikt. Daarom wordt er onderscheid in verschillende type steunzolen gemaakt:
​
-
Dagelijks.
-
Sport.
-
Gecertificeerde steunzolen (werkschoenen).
Hoe worden steunzolen gemaakt?
Bij uw bezoek aan de podotherapeut wordt een uitgebreid onderzoek gedaan naar het ontstaan van uw klachten. Om steunzolen aan te meten, wordt gebruik gemaakt van een iPad 3D scan. Bij deze scan wordt een zeer nauwkeurige, digitale afdruk gemaakt van uw voeten. Deze afdruk vormt de basis voor de podotherapeut om een steunzool voor u te ontwerpen. De podotherapeut modelleert de steunzolen, zodat ze de juiste invloed hebben op het verminderen van uw klachten. Wanneer het digitale ontwerp klaar is, worden de steunzolen machinaal gefreesd en handmatig bekleed.
Waarom gecertificeerde steunzolen?
Wanneer een werknemer in zijn/haar vrije tijd steunzolen draagt, dragen ze deze meestal ook in de veiligheidsschoenen. Maar wat veel werknemers en werkgevers nog niet weten is dat steunzolen in veiligheidsschoenen aan strenge wet- en regelgeving moeten voldoen.
De combinatie schoen en steunzool moet gecertificeerd zijn.
Dagelijkse of sport steunzolen voldoen niet aan de productveiligheid van veiligheidsschoenen. Wanneer de standaard inlegzool uit de schoen wordt gehaald en wordt vervangen door een dagelijkse steunzool, dan vervalt de certificering van de werkschoen en ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico.
​
Veiligheidsschoenen – en de meegeleverde zolen – zijn CE-gecertificeerd en moeten voldoen aan strenge veiligheidsnormen. Een dagelijkse of sport steunzool in de veiligheidsschoen plaatsen kan mogelijk de antistatische eigenschappen van de schoen verstoren. Verder laat een steunzool minder teenruimte over onder een stalen neus. Ook dat gaat ten koste van de beschermende werking. En daarnaast zijn steunzolen vaak niet goed voor de slijtweerstand, de vochtopname en de vochtafgifte.