top of page
Hielspoor

Heeft u last van Hielspoor?

Verschillende soorten voet therapie kunnen een bijdrage leveren aan het herstel van de klachten en/of voorkomen van klachten.

Wat is hielspoor?

Onder de voetzool ligt een peesplaat die ondersteuning biedt aan de voet. Bij hielspoor is de aanhechting van deze peesplaat verkalkt, wat leidt tot een ontsteking onder de hiel. Dit is een hinderlijke en veelvoorkomende kwaal in onze praktijk. Velen zijn zich niet bewust van hun hielspoor en blijven er te lang mee rondlopen.

Ervaart u pijn onder de voet? Maak dan een afspraak om langs te komen, zodat we een accurate diagnose kunnen stellen. Indien u hielspoor heeft, zijn wij in staat om dit probleem aan te pakken.

Wat zijn de kenmerken van hielspoor?

De symptomen van deze aandoening zijn duidelijk herkenbaar. Aanvankelijk ervaart men hevige pijn onder de hiel, alsof men op blote voeten op een steentje stapt. De pijn is aanwezig tijdens zowel staan als lopen en wordt ook gevoeld bij het opstaan uit bed. Vooral na een periode van rust, zoals slaap, zijn de eerste stappen het meest pijnlijk omdat de pees nog niet flexibel is. Naarmate de aandoening vordert, treden de pijnklachten vaker op gedurende de dag.

 

Om vast te stellen of het hielspoor betreft, kunt u een afspraak maken voor een onderzoek zodat we kunnen bepalen of uw klachten gerelateerd zijn aan hielspoor.

Hoe ontstaat hielspoor?

Hoewel de exacte oorzaak van hielspoor niet altijd aan te wijzen is, wordt het in veel gevallen geassocieerd met factoren zoals overbelasting, incorrecte looppatronen, ouderdom of gewichtstoename. Het is mogelijk dat er meerdere oorzaken tegelijkertijd spelen. De volgende lijst bevat de meest voorkomende oorzaken die we bij onze patiënten zien:

 

- Overbelasting door sportactiviteiten.

- Voetafwijkingen.

- Afwijkend looppatroon.

- Blokkades van gewrichten.

- Slecht schoeisel (weinig steun en/of slechte demping)

- Veroudering.

- Staande beroepen.

- Overgewicht.

- Hielkussen atrofie (weinig dempend vetweefsel onder de hiel, vooral bij ouderen).

- Zenuwbeknelling op de plek van het hielspoor.

Hoe behandel je hielspoor?

Bij recent ontstane hielspoor kan zelfzorg vaak snel resultaat opleveren. Overweeg rust te nemen, rekoefeningen uit te voeren, geschikte schoenen te dragen. Als de klachten aanhouden, is het raadzaam een arts of Podotherapeut te raadplegen. Deze professional kan de voetstand evalueren en mogelijk oefeningen of steunzolen aanbevelen. Behandelingen zoals injecties, shockwavetherapie of zelfs chirurgische ingrepen worden ook soms ingezet.

Zelfhulp: Bij lichte of beginnende klachten

Als je recent last hebt gekregen van hielspoor, is er geen reden tot wanhoop. Het kan soms vanzelf overgaan, en vaak kun je zelf maatregelen treffen. Bij twijfel is het echter verstandig om je huisarts of een Podotherapeut te raadplegen.

 

Begin met rust te nemen en matig je sportactiviteiten. Kies voor zwemmen of fietsen in plaats van hardlopen. Loop ook niet op blote voeten op harde oppervlakken.

 

Beoordeel je schoenen kritisch en vervang ze indien nodig door betere, en overweeg het gebruik van goede inlegzooltjes of siliconen hielkussentjes. Overweeg ook om 's nachts een Strassburg sok of nachtspalk te dragen, aangezien veel mensen hier voordeel van ondervinden. Voer daarnaast dagelijks enkele oefeningen uit om lenigheid te bevorderen en de spieren in je voet en kuit te versterken.

 

Let ook op je houding en probeer, indien je overgewicht hebt, af te vallen. Voor de directe verlichting van hielpijn kun je ontstekingsremmers of pijnstillers overwegen, hoewel dit vaak slechts symptoombestrijding is. Koel je pijnlijke hiel eventueel met ijs.

 

Behandeling bij langdurige/ernstige klachten.

Als je na enkele weken of maanden nog steeds last hebt van pijn, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Je kunt ook direct een specialist zoals een Podotherapeut en/of fysiotherapeut inschakelen.

 

Een podotherapeut kan je voeten en bewegingspatroon analyseren en steuunzolen op maat maken die de hiel ontlasten en dempen. Shockwave therapie wordt bij de fysiotherapeut steeds vaker de standaardbehandeling voor hielspoor.

 

Heb je nog steeds geen verbetering met je hielspoor? Injecties met corticosteroïden worden regelmatig gebruikt, hoewel de resultaten variëren. Ook het gebruik van kinesiotape is een optie. In sommige gevallen wordt er geopereerd, maar vanwege de mogelijke complicaties gebeurt dit steeds minder. Massage kan ook verlichting bieden.

 • Kan hielspoor vanzelf over gaan?
  Ja, dat kan. Soms gaat het vanzelf over na een paar weken of maanden. Wel helpt het om in ieder geval rustig aan te doen met sporten of wandelen en goede schoenen te dragen.
 • Is hiel pijn hetzelfde als hielspoor?
  Als mensen last hebben van pijn onder de hiel wordt al snel gesproken over hielspoor. Medisch gezien is dit niet altijd helemaal correct: Een hielspoor is een verkalking onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Deze verkalking is waarneembaar op röntgen foto's. Deze verkalking hoeft lang niet altijd hielpijn te veroorzaken. Ongeveer 30% van de bevolking heeft namelijk een dergelijke verkalking, maar lang niet iedereen heeft last van pijn in de hiel. De pijn ontstaat vaker als gevolg van een ontsteking aan de peesplaat waar deze aan de hiel hecht.
 • Is er een standaard 'recept' voor hielspoor?
  Nee, eigenlijk niet. Iedere patient is verschillend en een standaard recept is er niet echt. Zeker als je veel pijn hebt of al langer hielpijn hebt kun je echt het beste naar een arts om advies te vragen. Maar als we toch kijken naar suggesties die vaak goed helpen zijn dat, in volgorde van effectiviteit: Rust nemen. Podotherapeutische steunzolen. Goede schoenen. Voorzichtige rekoefeningen doen (niet overdrijven, anders wordt het zelfs erger). Hielspoor sok.
 • Wat is peesplaatonsteking / fascittis plantaris?
  Meestal is het probleem bij hielpijn een ontsteking van de pees onder de voet bij de aanhechting onder de hiel. Dit heet peesplaatontsteking. De Latijnse naam hiervoor is fasciitis plantaris. Aangezien hielspoor, peesplaatontsteking en fasciitis plantaris dezelfde klachten veroorzaken en de behandeling vaak ook hetzelfde is, zal verder op onze website over hielspoor gesproken worden, dat is de meest gangbare term, al is het medisch gzien dus niet de meest correcte.
 • Zijn er andere vormen van hielpijn?
  Er zijn een aantal andere aandoeningen die ook pijn aan de hiel veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn: Morbus Sever of Sever Schinz. Dit komt vaak voor bij kinderen die in de groei zijn, de groeischijf van het hielbeen groeit dan zo snel dat het pijnlijk wordt. Dit gaat vaak vanzelf over. Heel fat pad syndroom: De hielpijn wordt dan veroorzaakt doordat het dempende vetkussentje onder de hak te dun is, waardoor de patiënt bij wijze van spreken direct op het hielbot staat. Dit komt juist vaak voor bij ouderen.
 • Wat moet ik doen als de klachten niet weggaan?
  Als de klachten niet vanzelf over gaan en zelfhulp ook niet helpt kun je het beste een arts of therapeut raadplegen. Dat kan je huisarts zijn, of een therapeut die gespecialiseerd is in beweging (fysiotherapeut) of voeten (een podoloog of podotherapeut). In uiterste gevallen kan je zelfs naar een ziekenhuis moeten, bij een ortopedisch chirurg.

Wat zeggen de patiënten?

bottom of page