top of page

Kunnen wij jou helpen om van je hielspoor af te komen?

Bij hielspoor (fasciitis plantaris) is de aanhechting van het peesblad verkalkt en vormt zich dus tot een ontsteking onder de hiel. Het is een vervelende en veelvoorkomende aandoening.

Het Podomotion hielspoor traject:

✅ Onderzoek naar de oorzaak.

✅ Mobiliseren van de voetblokkades.

✅ 3 Aanvullende behandelingen

✅ Oefenprogramma voor hielspoor.

✅ Podotherapeutische steunzolen.

✅ Binnen 3 maanden grote verbetering!

✅ 6 maanden nazorg op steunzolen!

✅ Aangesloten bij alle zorgverzekeraars!

Wat zeggen de patiënten?

Meer over hielspoor.

​De kenmerken van van deze aandoening zijn gemakkelijk te herkennen. In het begin heeft u een felle pijn onder de hiel. Het lijkt soms alsof je met blote voeten op een steentje staat. U voelt de pijn zowel bij het staan als tijdens het lopen. Ook is de pijn voelbaar tijdens het opstaan uit bed. Vooral als u een tijd rust heeft gehad (zoals nachtrust) zijn de stappen het pijnlijkst, omdat de pees nog niet soepel is. In de volgende fase komen de pijnklachten steeds vaker gedurende de dag.

Oorzaken:

 • Voetafwijkingen: platvoeten en holle voeten.

 • Afwijkend looppatroon.

 • Sporten: dit veroorzaakt vaak overbelasting.

 • Stijve en/of korte kuitspieren.

 • Slechte schoenen: geen goed voetbed en / of slechte demping.

 • Trauma: soms kan hielspoor van het ene moment op het andere ontstaan, bijvoorbeeld als je met de hiel op een scherp steentje stapt.

 • Overgewicht (soms door zwangerschap).

 • Leeftijd, vooral bij mensen boven de 45 jaar komt het meer voor.

 • Staand beroep: Veel en lang staan veroorzaakt veel druk op de hiel.

 • Hielkussen atrofie (weinig dempend vetweefsel onder de hiel, vooral bij ouderen).

 • Zenuwbeknelling op de plek van het hielspoor.

 • Kan hielspoor vanzelf over gaan?
  Ja, dat kan. Soms gaat het vanzelf over na een paar weken of maanden. Wel helpt het om in ieder geval rustig aan te doen met sporten of wandelen en goede schoenen te dragen.
 • Is hiel pijn hetzelfde als hielspoor?
  Als mensen last hebben van pijn onder de hiel wordt al snel gesproken over hielspoor. Medisch gezien is dit niet altijd helemaal correct: Een hielspoor is een verkalking onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Deze verkalking is waarneembaar op röntgen foto's. Deze verkalking hoeft lang niet altijd hielpijn te veroorzaken. Ongeveer 30% van de bevolking heeft namelijk een dergelijke verkalking, maar lang niet iedereen heeft last van pijn in de hiel. De pijn ontstaat vaker als gevolg van een ontsteking aan de peesplaat waar deze aan de hiel hecht.
 • Is er een standaard 'recept' voor hielspoor?
  Nee, eigenlijk niet. Iedere patient is verschillend en een standaard recept is er niet echt. Zeker als je veel pijn hebt of al langer hielpijn hebt kun je echt het beste naar een arts om advies te vragen. Maar als we toch kijken naar suggesties die vaak goed helpen zijn dat, in volgorde van effectiviteit: Rust nemen. Podotherapeutische steunzolen. Goede schoenen. Voorzichtige rekoefeningen doen (niet overdrijven, anders wordt het zelfs erger). Hielspoor sok.
 • Wat is peesplaatonsteking / fascittis plantaris?
  Meestal is het probleem bij hielpijn een ontsteking van de pees onder de voet bij de aanhechting onder de hiel. Dit heet peesplaatontsteking. De Latijnse naam hiervoor is fasciitis plantaris. Aangezien hielspoor, peesplaatontsteking en fasciitis plantaris dezelfde klachten veroorzaken en de behandeling vaak ook hetzelfde is, zal verder op onze website over hielspoor gesproken worden, dat is de meest gangbare term, al is het medisch gzien dus niet de meest correcte.
 • Zijn er andere vormen van hielpijn?
  Er zijn een aantal andere aandoeningen die ook pijn aan de hiel veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn: Morbus Sever of Sever Schinz. Dit komt vaak voor bij kinderen die in de groei zijn, de groeischijf van het hielbeen groeit dan zo snel dat het pijnlijk wordt. Dit gaat vaak vanzelf over. Heel fat pad syndroom: De hielpijn wordt dan veroorzaakt doordat het dempende vetkussentje onder de hak te dun is, waardoor de patiënt bij wijze van spreken direct op het hielbot staat. Dit komt juist vaak voor bij ouderen.
 • Wat moet ik doen als de klachten niet weggaan?
  Als de klachten niet vanzelf over gaan en zelfhulp ook niet helpt kun je het beste een arts of therapeut raadplegen. Dat kan je huisarts zijn, of een therapeut die gespecialiseerd is in beweging (fysiotherapeut) of voeten (een podoloog of podotherapeut). In uiterste gevallen kan je zelfs naar een ziekenhuis moeten, bij een ortopedisch chirurg.
bottom of page