top of page

Voetklachten

Last van je voeten? Ik geef je graag informatie, tips en oefeningen om de klachten in de voeten te verminderen.

Pijn aan de onderkant van de voet_edited_edited.jpg

Waar zit de pijn?

Voorvoet & teen klachten.

Hallux valgus.

De pijn treedt met name op tijdens het lopen, bij het afzetten. Ook kan de pijn opspelen in de avond, na een actieve dag. De grote teen is vaak minder goed of niet meer te bewegen (hallux limitus of rigidus).

Hallux limitus

Mortonse neurologie.

Bij deze klacht is een zenuw in de voorvoet beklemd geraakt tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Dit zorgt voor irritatie van de zenuw, waardoor pijnklachten ontstaan (branderige en/of doffe/slapende  tenen/voorvoet). 

Pijn aan de bal van de voet.webp

Capsulitis.

Capsulitis is een gewrichtsontsteking in de voorvoet die ontstaat door overbelasting. je voelt pijn aan de bal van de voet. Hoe meer u uw voet belast, hoe erger de klachten zullen zijn. 

Pijn aan de bal van de voet

Verminderde mobiliteit grote teen.

Een hallux limitus betekent letterlijk een beperkte bewegingsmogelijkheid van het grote teengewricht. Een hallux rigidus wil zeggen een volledig verstijfd grote teengewricht. Hierbij is dus geen beweging meer mogelijkheid.

Hallux limitus

Hamertenen & klauwtenen.

Een hamer-- of klauwstand van de tenen (digiti) ontstaat ten eerste doordat de pezen en gewrichtsbanden van de tenen te strak gespannen staan, waardoor de teen dus ‘krom’ getrokken wordt. Dit probleem zie je vaak bij mensen met een holle voet.

hamertenen
Voorvoet & teen klachten

Onderkant / zijkant voet

Hielspoor.

Klachten treden vooral op na rust; de zogenoemde opstartklachten. De voet voelt dan stijf aan en er is een scherpe, stekende pijn onder de voet aanwezig, midden onder de hiel.

Hielspoor

Morbus Sever.

Bij Morbus Sever is er pijn te voelen aan de achterzijde van het hielbeen, tijdens en na het sporten of wandelen. De pijn is stekend of zeurend en trekt vaak weg bij rust. Morbus Sever komt alleen voor bij kinderen die in de groeifase zitten.

hiel spoor lopen.webp

Fascittis plantaris.

Klachten treden vooral op na rust; de zogenoemde opstartklachten. De voet voelt dan stijf aan en er is een scherpe, stekende pijn onder de voet aanwezig, midden onder de hiel of vaak aan de binnenkant bij de holte van de voet.

Pijn aan de onderkant van de voet_edited.jpg

Insertietendinopathie m.peroneus brevis/longus.

Stekende/zeurende pijn aan de buitenkant van de voet. Vaak net achter het botje van de kleine teen

Pijn aan de buitenkant voet
voetklachten
enkelklachtn

Enkelklachten.

Tarsaal tunnel syndroom.

Pijn aan de buitenzijde van de enkel, ter hoogte van het voelbare botdeel (knobbel). Er kan een brandende of stekende pijn ontstaan. 

Pijn aan de binnenkant van de enkel

Insertietendinopathie m.tibalis anterior.

Pijn aan de binnen en/of bovenkant van de voet. Gaat vaak gepaard met een klapvoet.

Pijn aan de bovenkant voet

Sinus tarsi syndroom.

Pijn aan de buitenzijde van de enkel, ter hoogte van het voelbare botdeel (knobbel). Er kan een brandende of stekende pijn ontstaan. 

Pijn aan de buitenkant van de enkel

Insertietendinopathie m.tibalis posterior.

Bij het ondersteunen van de voetboog komt er een hoge trekkracht te staan op de aanhechting (insertie) van deze spier. Pijnklachten aan deze spier ontstaan daardoor voornamelijk bij de aanhechting (insertie). Stekende/zeurende pijn achter de knobbel van de enkel aan de binnenzijde.

Pijn aan de binnenkant van de enkel
bottom of page