top of page
Hallux valgus_

Hallux valgus.

Hallux valgus – ook wel Hallux Abducto Valgus (HAV) genoemd – is een term die wordt
gebruikt bij scheefstand van de grote teen. Een bijkomend gevolg van deze stand van de teen
is het ontstaan van een gewrichtsknobbel. Zo een knobbel noemen we een exostose. Vaak 
de knobbel op de voet rood, verdikt en voelt pijnlijk aan tijdens het lopen.

Oorzaak

Er zijn meerdere theorieën over het ontstaan van de hallux valgus. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een hallux valgus hebben in 90% van de gevallen iemand in de familie hebben die ook een hallux valgus heeft. Ook kunnen de schoenen en een afwijkende functie van de voet een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld bij over beweeglijkheid van de gewrichten.


Oorzaken die nog meer meespelen:
• Klachten ten gevolge van reuma of Diabetes Mellitus.
• Naar binnen kantelen van de voet (overpronatie), waarbij verhoogde druk ontstaat op het grote teengewricht.
• Het dragen van hoge hakken en te smalle schoenen. De knobbel op de voet
veroorzaakt dan pijnlijke drukplekken. Dit is dan ook de reden dat de klacht vaker
voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

hallux-valgus-oorzaken_edited.jpg

De symptomen.

stadia-hallux-valgus_edited.jpg

De hallux valgus knobbel kan warm en rood worden in het geval van een slijmbeursontsteking in het grote teengewricht. De scheve stand van de grote teen kan gepaard gaan met pijnklachten op en in het grote teengewricht. De pijn treedt met name op tijdens het lopen, bij het afzetten. Ook kan de pijn opspelen in de avond, na een actieve dag. De grote teen is vaak minder goed of niet meer te bewegen (hallux limitus of rigidus).

 

Soms straalt de pijn uit naar de grote teen. In dat geval kan er sprake zijn van een irritatie van de zenuw. Bij een hallux valgus komen de kleine tenen vaak in verdrukking, waarbij deze een afwijkende, klauwende stand aan kunnen nemen. De gewrichten van de tweede en eventueel derde teen kunnen daarbij pijnlijk zijn. Door verhoogde druk onder de voorvoet, zijn er vaak eeltplekken aanwezig onder de voorvoet en de grote teen.

Het hallux valgus proces is niet omkeerbaar maar je kan dit wel tegen gaan!

Behandeling.

Schoenen.

Schoenen spelen een belangrijke rol in de behandeling Daarom zal de podotherapeut u een schoenadvies geven, passend bij de hallux valgus. De scheefstand wordt hiermee geremd en pijnklachten kunnen afnemen. De schoenen moeten stevig zijn en het is erg belangrijk dat er voldoende ruimte in de schoen is, zodat er geen wrijving of knelling in de schoen ontstaat.

Oefeningen.

Het is belangrijk om de mobiliteit van het gewricht zoveel mogelijk te behouden. De podotherapeut kan het gewricht mobiliseren indien nodig en oefeningen geven om het gewricht zo soepel mogelijk te houden.

Onderzoek podotherapeut.

De podotherapeut onderzoekt onder andere de voeten en het looppatroon. Hierbij wordt ook een drukmeting gedaan, om in kaart te brengen hoe druk onder de voeten wordt verdeeld.

Steunzolen.

Als blijkt dat de pijn veroorzaakt wordt door een afwijkende stand van uw voeten of een afwijking in uw looppatroon, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor je aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en zorgen voor een optimale drukverdeling.

Operatie

Wanneer podotherapeutische steunzolen niet meer voldoende resultaat geeft kan een hallux valgus operatie overwegen worden. De podotherapeut verwijst je dan door naar huisarts/orthopeed. Het doel van een hallux valgus operatie is het rechtzetten van het grote teengewricht, zodat deze opnieuw in de kom gaat staan. Er zijn verschillende operatieve methodes tot het bekomen van een rechte stand van het grote teengewricht. Afhankelijk van de afwijking wordt een bepaalde operatietechniek (of meerdere operatietechnieken) gekozen: ​ Osteomie: Hierbij wordt de teen als het ware gebroken, rechtgezet en gefixeerd met schroefjes. Artrodese: Hierbij wordt ervoor gezorgd dat de grote teengewricht en het achterliggende middenvoetsbeentjes aan elkaar vastgroeien. Er is dan geen spraken meer van een gewricht omdat er geen beweging meer mogelijk is tussen beiden botten. ​ De operatie kan onder lokale of volledige narcose plaatsvinden en duurt vaak tussen de 30 en 60 minuten. Op het einde van de operatie wordt de wond ten gevolge van deze operatie verzorgd. Enkele mogelijke complicaties: Wondinfectie. Gevoelsverlies door een mogelijke zenuwbeschadiging tijdens de operatie. Trombose. Complicaties ten gevolge de anesthesie. Vaak kan u de dag van de operatie al naar huis. De eerste twee weken is rust in hoogstand van vereist en vaak kan u nadien beginnen lopen met een soort verbandschoen, vaak in combinatie met krukken. Na zes weken bent u meestal in staat de dagelijkse activiteiten opnieuw op te pakken. De kans op het terugkeren van de hallux valgus zou na een operatie zo’n 10% bedragen

Maak een afspraak.

Neem contact op via: 0642850194 of dennis@podomotion.com

Of maak direct een afspraak in de online agenda. 

bottom of page