Hielspoor

Hielspoor.

Pijn aan je hiel kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn hielspoor (spina calcanei) en peesplaatonsteking (Fasciitis plantaris). Deze namen worden veel door elkaar gebruikt doordat de klachten vergelijkbaar zijn.

Maar wat is hielspoor nu eigenlijk?

Een hielspoor is een doornvormige verkalking op de hak. Deze verkalking kan omliggende structuren irriteren, Met name bij lopen en staan. De doornvormige verkalking op de hiel ontstaat door langdurige druk en trekkracht op een klein gedeelte van de hak. Dit is een geleidelijk proces dat naarmate je ouder wordt meer kans heeft om verder te ontwikkelen. 

Oorzaken

hielspoor echo.jfif
hiel spoor lopen.webp

De symptomen.

Klachten treden vooral op na rust; de zogenoemde opstartklachten. De voet voelt dan stijf aan en er is een scherpe, stekende pijn onder de voet aanwezig, midden onder de hiel. De stekende pijn gaat bij het lopen over in een doffe pijn. Soms straalt de pijn uit naar de binnenkant of buitenkant van de voet. In sommige gevallen voelt de pijnlijke plek warm aan.

Behandeling.

Rust.

Hielspoor (fasciitis plantaris) ontstaat met name door overbelasting. Het is dan ook belangrijk dat je hiermee rekening houdt. Pas je belasting aan waar het kan en houd voldoende rust.

Het is mogelijk dat de klachten afnemen als er goed rekening gehouden wordt met de belastbaarheid. Dit is afhankelijk van de oorzaak en de aard van de fasciitis. Komt u hier zelf niet uit of wordt de pijn niet minder? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut.

Schoenen.

Ook de schoenen waarop je loopt spelen een grote rol. Zorg voor goede, stevige schoenen met een stevige loopzool. 

Bekijk alle eisen van een 'goede schoen'.

Oefeningen.

Rek, massage en kracht oefeningen kunnen bijdragen aan het verminderen van de stekende pijn onder uw voet. 

Bekijk de oefeningen.

Onderzoek podotherapeut.

De podotherapeut onderzoekt onder andere uw voeten en uw looppatroon. Hierbij wordt ook een drukmeting gedaan, om in kaart te brengen hoe druk onder uw voeten wordt verdeeld.

Wat kan je verwachten bij een afspraak.

Steunzolen.

Als blijkt dat de pijn veroorzaakt wordt door een afwijkende stand van uw voeten of een afwijking in uw looppatroon, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en zorgen voor een optimale drukverdeling. Hiermee krijgt de overbelaste pees onder uw voet meer rust en kan de pijn afnemen.

Meer weten over steunzolen?

Maak een afspraak.

Neem contact op via: 0642850194 of dennis@podomotion.com

Of maak direct een afspraak in de online agenda.