top of page
Pijn aan de onderkant vande voet

Fascittis plantaris

Pijn aan je hiel of onderkant voet kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn hielspoor (spina calcanei) en peesplaatontsteking (fasciitis plantaris). Deze namen worden veel door elkaar gebruikt doordat de klachten vergelijkbaar zijn. Maar wat is fasciitis plantaris nu eigenlijk? Aan de onderzijde van de voet is een peesplaat (fascia plantaris). Deze loopt van de hak tot aan de tenen. Deze structuur is erg sterk en wordt op rek gebracht tijdens het lopen. Wanneer peesblad gaat ontsteken, heet het fasciitis plantaris. Meestal ontstaan de klachten tijdens het lopen of langdurig staan. 

Symptomen

Klachten treden vooral op na rust; de zogenoemde opstartklachten. De voet voelt dan stijf aan en er is een scherpe, stekende pijn onder de voet aanwezig, midden onder de hiel of vaak aan de binnenkant bij de holte van de voet. De stekende pijn gaat bij het lopen over in een doffe pijn. Soms straalt de pijn uit naar de binnenkant of buitenkant van de voet. In sommige gevallen voelt de pijnlijke plek warm aan.

Oorzaak

​Faccittis plantaris kan ontstaan bij verschillende voettypes (platvoeten en holvoeten). Wanneer je een platvoet hebt is de pees al meer op lengte ten opzichte het normale voettype. Hierdoor ontstaat er tijdens stand al een verhoogde trekkracht op de peesplaat. Wanneer de voet tijdens het lopen nog meer doorzakt neemt deze trekkracht nog meer toe. Bij een hol voettype zal de klacht eerder ontstaan door een verminderde schokdemping van het enkelgewricht. Hierdoor moet de peesplaat bijna de volledige schok opvangen tijdens het lopen. Mensen die dagelijks langdurig staan of lopen hebben meer risico. Echter met een zittend beroep kan je deze klachten ook krijgen. Tijdens het zitten is de achterste keten in een verkorte positie (lage rug, bil, hamstring en kuitspieren). Hierdoor zijn er vergrote trekkrachten in de achterste keten, wat ook voor extra trekkrachten op de peesplaat zorgt

Behandeling

Behandeling bij startende klachten.

Als je recent last hebt gekregen van fascittis plantaris, is er geen reden tot wanhoop. Het kan soms vanzelf overgaan, en vaak kun je zelf maatregelen treffen. Bij twijfel is het echter verstandig om je huisarts of een Podotherapeut te raadplegen.

 

Begin met rust te nemen en matig je sportactiviteiten. Kies voor zwemmen of fietsen in plaats van hardlopen. Loop ook niet op blote voeten op harde oppervlakken.

 

Beoordeel je schoenen kritisch en vervang ze indien nodig door betere, en overweeg het gebruik van goede inlegzooltjes of siliconen hielkussentjes. Overweeg ook om 's nachts een Strassburg sok of nachtspalk te dragen, aangezien veel mensen hier voordeel van ondervinden. Voer daarnaast dagelijks enkele oefeningen uit om lenigheid te bevorderen en de spieren in je voet en kuit te versterken.

 

Let ook op je houding en probeer, indien je overgewicht hebt, af te vallen. Voor de directe verlichting van hielpijn kun je ontstekingsremmers of pijnstillers overwegen, hoewel dit vaak slechts symptoombestrijding is. Koel je pijnlijke hiel eventueel met ijs.

Behandeling bij langdurige/ernstige klachten.

Als je na enkele weken of maanden nog steeds last hebt van pijn, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Je kunt ook direct een specialist zoals een Podotherapeut en/of fysiotherapeut inschakelen.

 

Een podotherapeut kan je voeten en bewegingspatroon analyseren en steunzolen op maat maken die de hiel ontlasten en dempen. Shockwave therapie wordt bij de fysiotherapeut steeds vaker de standaardbehandeling voor hielspoor.

 

Heb je nog steeds geen verbetering met je fascittis plantaris? Injecties met corticosteroïden worden regelmatig gebruikt, hoewel de resultaten variëren. Ook het gebruik van kinesiotape is een optie. In sommige gevallen wordt er geopereerd, maar vanwege de mogelijke complicaties gebeurt dit steeds minder. Massage kan ook verlichting bieden.

Hoe we u helpen?

Intake

Vraaggesprek om de klacht(en) goed in beeld te brengen.

Onderzoek

UItgebreid onderzoek om de oorzaak van de klacht(en) te achterhalen.

Behandeling

Op maat gemaakt behandelplan.

Nazorg

6 maanden nazorg op streunzolen voor het beste resultaat!

bottom of page