top of page

Hallux valgus: scheve grote teen.

Hallux valgus – ook wel Hallux Abducto Valgus (HAV) genoemd – is een term die wordt gebruikt bij scheefstand van de grote teen. Een bijkomend gevolg van deze stand van de teen is het ontstaan van een gewrichtsknobbel. Zo een knobbel noemen we een exostose. Vaak de knobbel op de voet rood, verdikt en voelt pijnlijk aan tijdens het lopen.

Oorzaak.

Er zijn meerdere theorieën over het ontstaan van de hallux valgus. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een hallux valgus hebben in 90% van de gevallen iemand in de familie hebben die ook een hallux valgus heeft. Ook kunnen de schoenen en een afwijkende functie van de voet een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld bij over beweeglijkheid van de gewrichten.

Oorzaken die nog meer meespelen: • Klachten ten gevolge van reuma of Diabetes Mellitus. • Naar binnen kantelen van de voet (overpronatie), waarbij verhoogde druk ontstaat op het grote teengewricht. • Het dragen van hoge hakken en te smalle schoenen. De knobbel op de voet veroorzaakt dan pijnlijke drukplekken. Dit is dan ook de reden dat de klacht vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.


Symptomen.

De hallux valgus knobbel kan warm en rood worden in het geval van een slijmbeursontsteking in het grote teengewricht. De scheve stand van de grote teen kan gepaard gaan met pijnklachten op en in het grote teengewricht. De pijn treedt met name op tijdens het lopen, bij het afzetten. Ook kan de pijn opspelen in de avond, na een actieve dag. De grote teen is vaak minder goed of niet meer te bewegen (hallux limitus of rigidus).

Soms straalt de pijn uit naar de grote teen. In dat geval kan er sprake zijn van een irritatie van de zenuw. Bij een hallux valgus komen de kleine tenen vaak in verdrukking, waarbij deze een afwijkende, klauwende stand aan kunnen nemen. De gewrichten van de tweede en eventueel derde teen kunnen daarbij pijnlijk zijn. Door verhoogde druk onder de voorvoet, zijn er vaak eeltplekken aanwezig onder de voorvoet en de grote teen.


Behandeling van de hallux valgus

Een hallux valgus kan worden behandeld middels conservatieve therapie of door middel van een operatieve ingreep. Een schoenaanpassing kan ervoor zorgen dat de voet goed/beter in de schoen past. Daarnaast kan door middel van een steunzool in de schoen ervoor worden gezorgd dat de druk verminderd en daarmee de pijn afneemt. Het doen van oefeningen voor de grote teen kan het proces vertragen en pijn verminderen. De beslissing om over te gaan op een operatie is aan u en afhankelijk van hoeveel pijn u ervaart, maar ook door de invulling van uw dagelijks leven.


Wat kunt u zelf doen als u een hallux valgus heeft?

In veel gevallen is er een grote erfelijke aanleg aanwezig bij hallux valgus. Daarnaast zijn er meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van de klachten. Zo wordt het vaker gezien bij plattere voeten. Ook het dragen van te smalle schoenen of hoge hakken kan leiden tot ontwikkeling van hallux valgus. Het doen van oefeningen voor de grote teen kan het proces vertragen en pijn verminderen. De klachten worden vaker bij vrouwen dan bij mannen gezien.


Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Als u een hallux valgus heeft, kan de podotherapeut onderzoeken welke factoren bijdragen in het ontwikkelen van hallux valgus. Door middel van aangemeten steunzolen kan de druk op de knok worden verminderd. Hierdoor zal de vergroeiing minder snel toenemen en zullen eventuele pijnklachten verminderen. Wanneer er ook klachten zijn aan andere tenen, bijvoorbeeld likdoorns tussen de tenen, kan er gekozen worden een orthese (teenstukje) te maken wat een beschermende functie heeft. Daarnaast zal de podotherapeut een uitgebreid schoenadvies geven. Bij deze klachten is een goed passende schoen van groot belang.

Comments


bottom of page