top of page

X benen

x benen

Bij X- benen staan de knieën naar binnen en staan deze erg dicht bij elkaar. In welke mate dit voorkomt kan verschillen per persoon. Omdat bij X-benen de knieën naar binnen staan komen de pezen en spieren die aan de binnenzijde van het been en de knie gelegen zijn op overmatige rek. Hierdoor kunnen pijnklachten ontstaan aan de binnenzijde van de knie. 

​Oorzaak.

Een oorzaak van X-benen kan zijn dat de voeten doorgezakt zijn. Wanneer de voeten doorzakken naar binnen, zakken de knieën ook mee naar binnen als gevolg van. De stand van de voeten en daarmee de knie is te corrigeren met podotherapeutische steunzolen. Door de verhoging aan de binnenkant van de zool ondersteunt de voet waardoor deze recht komt te staan. De knieën komen op deze manier ook rechter te staan waardoor de rek op de pezen en spieren aan de binnenzijde van de knieën verminderd wordt.
 

Het naar binnen staan van de knieën kan ook te maken hebben met hypermobiliteit. Omdat bij hypermobiliteit de banden en pezen te soepel zijn gaan de knieën naar binnen staan. In dit geval is het ook verstandig om doormiddel van oefeningen de spieren van de knieën te trainen waardoor deze sterker worden en de functie van de banden en pezen kunnen overnemen.

​​Behandeling.

  • Ondersteunen of corrigeren van de voetstand met podotherapeutische steunzolen.

  • Schoenadvies.

  • Aanvullende oefeningen voor de knie + evt. fysiotherapie.

Wilt u een afspraak maken?

Online agenda
bottom of page