top of page

Hamstring letsel.

Hamstring pijn

De hamstrings is een verzamelnaam van drie spieren die zich aan de achterzijde van het bovenbeen bevinden: de biceps femoris, de semitendinosus en de semimembranosus. De functie van deze spiergroep is het strekken van de heup en het buigen van de knie. Wanneer een of meerdere spieren van deze groep is aangedaan wordt dit een hamstring letsel genoemd. 

​​

Oorzaak.

Een blessure aan de hamstring ontstaat vaak acuut). De spiergroep wordt herhaaldelijk overbelast wat kan zorgen voor een blessure (overrekking of inscheuring). De belasting op de hamstring kan vergroot zijn door een verkeerde voetstand, beenlengteverschil of bekkenscheefstand. Deze blessure is komt vaak voor bij sporters bijv. atletiek, voetballers en hockeyers. Door de langdurige belasting ontstaan er kleine scheurtjes in de spier. Wanneer de spier dan te weinig tijd heeft om te herstellen wordt de kans vergroot op een hamstring blessure. 
 

Symptomen.

  • Een zeurende pijn bij de bilregio en de achterzijde van het bovenbeen. De pijn kan verder uitstralen naar de knie. Deze pijn wordt gevoeld tijdens het belasten van de spier (tijdens of na het hardlopen).

  • Krampend gevoel aan de achterzijde van het bovenbeen met als gevolg krachtverlies. 

    Korte hamstrings
    Korte hamstrings kunnen pijn veroorzaken in de heupen en de onderrug. De oorzaak van korte hamstrings is door te weinig beweging – de spieren kunnen korter worden en kan er spanning worden gevoeld in de hamstring.

​​

Behandeling.

  • Ondersteunen of corrigeren van de voetstand met steunzolen.

  • Krachtsoefeningen en rekoefeningen​.

Wilt u een afspraak maken?

Online agenda
bottom of page