top of page

Op slippers lopen in de zomer. Is dat slecht voor je voeten?

Zolang het weer het toelaat, lijkt het heerlijk om de hele zomer op slippers te lopen. Of is dat slecht voor je voeten?

Naar schatting 30 procent van de Nederlanders heeft serieuze voetklachten, vaak door het dragen van verkeerd schoeisel.


Langdurig op slippers lopen kan er voor zorgen dat de voeten overbelast raken. Dat overkomt natuurlijk niet iedereen, maar het risico is er wel. Je moet het zelf weten, maar draag ze in elk geval niet te vaak.


Het klauwen van de voeten om de slipper vast te houden.


Het grootste nadeel van slippers is het gebrek aan hielaansluiting. Een slipper zit daardoor niet aan je voet vast. Volgens de wet van de zwaartekracht wil die slipper omlaag, waardoor je voet enorm z'n best moet doen om dat ding bij zich te houden. Je gaat dan 'klauwen' met je tenen en continu allerlei voetspieren aanspannen.

Voor eventjes kan dat geen kwaad. Je kunt het zelfs zien als een soort work-out voor je voeten. De slippers van vroeger werden zelfs 'gezondheidsslippers' genoemd omdat mensen ze na een voetoperatie moesten dragen om hun tenen weer actief te krijgen. Maar vergelijk het dragen van slippers met een bezoek aan de sportschool: met een half uurtje per dag is niets mis. Maar als je uit het niets elke dag acht uur aan de fitnessapparaten gaat hangen, overbelast je het lichaam ook.


 

Wil je op slippers lopen? Kies dan een slipper die aan de volgende punten voldoen:


  • Een goed sluitend bandje over de wreef, het liefst verstelbaar.

  • Een voetbed.

  • Een dikke zool, niet van slechts een paar millimeter.

  • Een stugge zool: als je ‘m kunt dubbelvouwen, is-ie niet stevig genoeg.

  • Echt de juiste pasvorm voor jouw voeten. Loop er in de winkel lang genoeg op om te zien of bijvoorbeeld je tenen niet over de rand schuiven./

  • Overweeg sandalen te kopen in plaats van slippers. Door het hielbandje hoeven je tenen minder te ‘klauwen’.


Advies over het dragen van slippers.


Het advies is om slippers in principe alleen te dragen waarvoor ze oorspronkelijk zijn bedacht. Naar het strand, op de camping en bij het zwembad. Maar ga geen stadswandeling maken of een uur met de hond lopen. Elk schoeisel heeft zijn eigen functionaliteit. Je gaat toch ook niet met je sportschoenen aan uit eten, of hardlopen op balletschoentjes?


Wil je toch de slippers meer dragen?


Slippers en sandalen met een podotherapeutisch voetbed zijn een oplossing bij de meeste voetklachten die door steunzolen gecorrigeerd, verminderd of verholpen kunnen worden.

Comments


bottom of page