top of page

De spier die halverwege de kuit naar de buitenkant naar de voet gaat (richting de kleine teen) wordt ook wel de m.Peroneus Brevis/Longus genoemd. Wanneer deze spier is aangedaan voel je het aan de buitenkant van de voet richting de kleine teen. De spier heeft een belangrijke functie in de stabiliteit van de voet, enkel en het onderbeen.  Wanneer er een overbelasting van de pees plaats vind kunnen we spreken over een tendinopathie.

​​

Oorzaak.

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk die deze klacht kan veroorzaken. Een afwijkende voetstand waarbij de voet naar buiten kantelt bij het staan en lopen zorgt ervoor dat er overmatige rek op de pees komt. Wanneer dit langdurig is kan de pees overbelast raken. toename van belasting (sport/werk) kan ooit de trigger zijn. Ook kunnen de klachten ontstaan naar een inversie trauma (het omzwikken van de enkel en voet naar buiten toe), hierbij rekt de pees ook te ver uit. Ook als het schoeisel ongeschikt of versleten is kan dit voor problemen zorgen.

Symptomen.

Bij een tendinopathie van de m. peroneus brevis zijn er vaak pijnklachten aan de buitenzijde van de enkel. Deze pijnklachten kunnen uitstralen richting het onderbeen en/of richting de kleine teen. Ook is het mogelijk dat er warmte, zwelling en roodheid optreed

Behandeling.

  • Corrigeren van de voetstand met steunzolen.

  • Schoenadvies.

Insertietendinopathie van de m.peroneus brevis/longus

Pijn aan de buitenkant voet

Wilt u een afspraak maken?

Online agenda
bottom of page