top of page

Pijn aan de bovenkant knie? Quadriceps tendinitis

Wat is een quadriceps tendinitis?

Wanneer je een quadriceps tendinitis hebt is de pees van de m.quadriceps aangedaan. Dit geeft pijnklachten aan de bovenzijde van de knie, net boven de knieschijf. Quadriceps tendinitis komt vaak voor bij sporters.

Tendinitis betekent 'pees ontsteking'. Echter hoeft de pees niet ontstoken te zijn om pijnklachten te geven aan de knie. Daarom wordt er tegenwoordig door medici de term 'quadriceps tendinopathie gebruikt. Dit is een wat algemenere beschrijving voor 'een aangedane pees'.


De bovenbeenspier (quadriceps) is verantwoordelijk voor het strekken van het bovenbeen. De spier bestaat uit 4 spierbundels die zich aan de voorkant van het bovenbeen bevinden. Via peesweefsel hechten de spierbundels aan op de bovenkant van de knieschijf. Bij een tendinopathie is de kwaliteit van het peesweefsel verslechterd. Dit zorgt ervoor dat het peesweefsel slechter kan herstellen van belasting. Zonder goed herstel ontstaan er kleine beschadigingen in het peesweefsel. Dit kan in principe op elke leeftijd gebeuren. Maar komt het vaakste voor bij een oudere sporter. Dit omdat leeftijd een grote invloed heeft op het herstellende vermogen van een pees.


Oorzaak.

De functie van de quadriceps is het strekken van de knie. Tijdens het aanspannen van de knie wordt er hard getrokken aan de pees die aan de knieschijf vast zit. Door vaak herhaalde beweginen te maken of door een te grote krachtsinspanning van deze spier kan de pees overbelast raken. Overbelasting door sportieve inspanning is de meest voorkomende oorzaak bij deze aandoening. Maar het kan bij iedereen voorkomen bijv. wanneer je met een hoge frequentie diep moet hurken of als je jezelf moet opvangen van een sprong van een verhoging.

Meestal zijn de klachten geleidelijk. Ze worden steeds erger als er niet de juiste maatregelen genomen worden.


Risicofactoren:

  • Gewrichtsstijfheid van de enkel, knie, heup en/of lage rug. Wanneer een gewricht niet goed beweegt moeten andere gewrichten en spieren dit compenseren.

  • Spierzwakte rond de knie en bekken. De quadriceps werkt samen met alle andere spieren van de benen, bekken en romp. Wanneer een aantal spieren verzwakt zijn moet de quadriceps harder werken om dit op te vangen.

  • Houding- en standsafwijkingen van de voeten en/of benen. Wanneer de voet of knie bijvoorbeeld naar binnen zakt (overpronatie), zal de knieschijf daarop reageren en ook een andere stand krijgen. De pees van de quadriceps zit vast op de knieschijf. Hierdoor zal de pees ook meer belast worden.

  • Slechte schoenen. Voldoende demping en stevigheid van schoenen is erg belangrijk voor de belasting van het gehele been en daarmee ook de quadricepspees

Symptomen.

Pijn boven de knieschijf. Vooral bij strekkende bewegingen van de knie. De pijn is voor, tijdens en/of na (sportieve) activiteiten, waarbij de quadriceps belast wordt aanwezig. Dit kan bijv. zijn bij hardlopen, springen, hurken of fietsen in een zware versnelling.


Vaak voelt de knie de dag erna stijf aan waardoor het moeilijk is om in beweging te komen.


In het begin is het vaak mogelijk door de pijn heen te bewegen. Vaak trekt de pijn na een korte periode van bewegen juist weg (dit is niet verstandig!). Na de inspanning komt de stijfheid en/of pijn weer terug. Wanneer de blessure verergert, wordt meer pijn ervaren en zorgt ervoor dat de sportprestaties verminderen. In het ergste geval kan de pees gedeeltelijk of geheel scheuren.


Alle symptomen op een rijtje:

  • Pijn aan de bovenkant van de knieschijf.

  • Pijn na het sporten

  • Pijn tijdens het sporten

  • Pijn tijdens het hurken en/of traplopen

  • Pijn tijdens fietsen

  • Stijfheid van de knie.

Behandeling en herstel.

Bij zowel acute als langdurige klachten is het belangrijk om voldoende rust te hebben. Rust wil niet zeggen dat er niet bewogen mag worden. Alleen de activiteiten die gedaan worden die de pijn verergeren mogen niet gedaan worden.


  • De pees moet getraind worden om sterker te worden. Een podotherapeut of/en fysiotherapeut kan hier goede begeleiding in geven. Omdat de balans tussen rust en inspanning heel belangrijk is voor het herstel.

  • De podotherapeut kijk naar de schoenen en onderzoekt het looppatroon en de stand van de voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Als er sprake is van een afwijkende stand van de voeten of een verkeerde belasting van de voeten en knieën kan de podotherapeut op maat gemaakte steunzolen aanmeten om de stand te verbeteren. De zolen beïnvloeden de drukverdeling onder de voeten en zorgen ervoor dat de belasting van de spieren beter verdeelt wordt. Op deze manier wordt de pijnlijke spier zoveel mogelijk ontlast waardoor de pijn afneemt en het bovenbeen beter te belasten is.



bottom of page