top of page

Wat is de invloed van platvoeten op jouw houding?

Platvoeten (pes planus) zijn voeten waarbij er geen holte aanwezig is in de voetboog. De voet staat als het ware ‘plat op de grond’. Een platvoet kan zorgen voor klachten aan de voeten, enkels knieën, heupen of rug.


Verzakte voetbogen (platvoeten) vormen zich doordat de pezen aan de onderkant van de voet niet voldoende spanning hebben om de bogen te vormen. Een normale voetboog heeft een hoogte van ongeveer 1,3 centimeter aan de binnenzijde van de voet, wanneer de voet op de grond staat. Bij platvoeten (pes planus) is deze voetboog zodanig laag, dat de voetboog gedeeltelijk of geheel op de grond rust. Doordat het lichaam een keten is heeft dit direct effect op de rest van onze houding. De voeten zijn de basis van jouw lichaam.


Bij platvoeten is het vaak ook zo dat één of beide voeten naar binnen kantelen bij het wandelen of staan. Deze beweging van de voet heet (over)pronotatie. Doordat het lichaam een keten is heeft dit direct effect op de bovenliggende gewrichten. Het gevolg hiervan is een gecomprimeerde uitlijning van de knieën, heupen, bekken, ruggengraat tot aan de schedelbasis toe.

Voetbogen verzorgen de schokdemping van het lichaam.


De voet heeft in totaal 26 botten en 32 gewrichten die bij elkaar worden gehouden door kleine ligamenten (banden). Hierdoor zijn voeten flexibel en veerkrachtig in ondersteunende en stabiliserende posities waarbij ze tot drie keer ons lichaamsgewicht kunnen dragen!


Het geheim hiervan schuilt in de voetbogen. Wanneer we staan of een stap zetten, verspreidt het lichaamsgewicht zich van de hiel in drie richtingen (Mediale boog, laterale boog en de transversale boog) waardoor ze als schokdemper werken. Als de voetbogen hun veerkracht verliezen moeten de schokken worden opgevangen door knieën, heupen en bekken. Dit is dus het geval bij een platvoet.


Wat is de oorzaak van een platvoet?


De oorzaken van platvoeten zijn zeer uiteenlopend en kunnen tijdelijk zijn door bijvoorbeeld overgewicht of zwangerschap. Verder kunnen een genetische aanleg of een voet- en enkelblessure bijdragen tot de verzakking van de voetboog, waarbij voornamelijk de binnenste voetboog het meest wordt getroffen. Hoewel we elk geval apart moet bekijken komen er steeds 2 anatomische factoren terug: de achterste scheenbeenspier en de flexor hallucis longus spier en hun lange pezen die onderaan de binnenkant van de voet aanhechten. Bij een gebrekkige werking van deze spieren door een ontsteking of een scheur, verliezen ze hun ondersteunde functie. Bij onvoldoende ondersteuning door deze spieren wordt het bindweefsel dat vanuit de voetzool ontstaat en zich verbindt met de diepere lagen spieren van o.a. de adductoren, iliopsoas, diafragma tot aan de nekspieren, verkleind. Deze ongebalanceerde spierspanningen als gevolg van een platvoet kunnen dan leiden tot hoofdpijn en migraines.


Het versterken en ondersteunen van de platvoet.

Steunzolen worden vaak aangeraden om platvoeten te corrigeren. Hierlangs is het ook belangrijk om de voeten te trainen om een beter resultaat te behalen.


Zoals eerder beschreven is de oorzaak van verzakking te vinden bij inefficiëntie van de spieren en pezen die de voetboog opspannen. Door middel van gerichte oefeningen kunnen we deze versterken om klachten tegen te gaan




.



bottom of page